zondag 10 september 2023

Klûnen langs de A12

Eigenlijk was ik niet van plan om vandaag naar Den Haag af te reizen voor de tweede dag op rij. De marathonblokkade van Extinction Rebellion vind ik namelijk geen goed plan. Achter het doel sta ik volledig.

Het is absurd, dat er voor 37,5 miljard euro per jaar aan fossiele subsidies en belastingvrijstelling aan vervuilende bedrijven wordt geschonken.

Sinds het rapport van de Club van Rome in 1972 uitkwam belijdt de politiek met de mond het principe: "De vervuiler betaalt". Ruim een halve eeuw later is de praktijk anders: "De vervuiler wordt beloond!" En niet zo'n klein beetje ook!

Vervuilen ik het klein hoort niet, vervuilen in het groot al helemaal niet, al gaat dit veel vaker stiekem of met de smoes, dat als wij het verbieden, het naar bedrijf heb buitenland gaat en het dan nog veel erger wordt.
Tot nu toe had Extinction Rebellion de publiciteit uitmuntend op orde. Steeds kon men wijzen naar de fossiele subsidies, die afgeschaft moeten worden. Af en toe de A12 blokkeren paste uitstekend als actiemiddel. Nu er voor het dagelijks blokkeren gekozen wordt, wordt de focus in de publiciteit verschoven van het doel naar het middel.
Met ruim 45 jaar ervaring als milieuactivist meen ik recht van spreken te hebben en had ik een afwijkende mening over de keuze voor de marathonblokkade.

Ervaring is vooral weten wat je niet moet doen. Desondanks had ik verwacht, dat vandaag de blokkade nog niet hard zou worden aangepakt, maar morgen wel. 
In die verwachting fietsten mijn vrouw en ik via de Landgoederenroute naar de Residentie, waar een paar vrouwen ons in het bos ten noorden van de A12 tegemoet kwamen lopen. Zij vertelden, dat de politie iedereen meteen insloot en meteen begon met arresteren. Van de noordkant was er geen mogelijkheid om er te komen.
Dat deden we dus vanaf de kant van het Malieveld, waar we in het supportersvak plaatsnamen, waar de sfeer nog wel goed was, maar niet zo uitbundig als gisteren.

Aanvankelijk stonden we achter een groep muzikanten.

Tot onze verrassing en ook voor de politie brak er een groep activisten door de blokkade achter het waterkanon. Deze was toen ingesloten.
Ik had inmiddels mijn schaatsen weer aangetrokken en kluunde naar de stoeprand van het fietspad langs de A12, waar ik gisteren rustig schaatsstappen kon maken.

Daar bleef ik rustig achter. Wat dat aangaat breng ik wat wedstrijdervaring met schaatsen met me mee. Op het fietspad liep je kans op arrestatie, erachter mocht ik de schaatsstappen rustig uitvoeren. Bij het schaatsen mag je immers voor het startschot ook de startlijn niet passeren.
Een arrestatie zag ik niet zitten. Dan zou ik met mijn schaatsen aan in het ADO-stadion belanden....
Inmiddels was men begonnen met het arresteren van degenen, die wel op de A12 stonden. Toen de weg vrij was, werd het supportersvak ingesloten en richting Malieveld gedirigeerd. 

Dat was een aardig eindje klûnen over ongelijk terrein. Een goede oefening, want bij de Elfstedentocht of andere toertochten moet je ook wel eens over een dijk heen klûnen. Een beetje oefening kan nooit kwaad. Een meter of 500 verder kon ik mijn schaatsen eindelijk uittrekken. Want om te zeggen, dat deze lekker zitten bij 31 graden Celsius....

Maar ja, dat is de klimaatopwarming, die door ONZE regering rijkelijk wordt gesubsidieerd!

Geen opmerkingen: