dinsdag 19 september 2023

Sepp Kuss


Het is een iconische foto. Meesterknecht Sepp Kuss wordt als winnaar van de Vuelta a España geflankeerd door Tourwinnaar Jonas Vingegaard en Girowinnaar Primoz Roglic. Nog nooit won een wielerploeg in 1 kalenderjaar de drie grote rondes en voor het eerst sinds 1966 stonden op het erepodium louter wielrenners van 1 ploeg.
Meteen verschenen er verhalen over de dominantie van Jumbo-Visma. Op dit moment is het de sterkste wielerploeg. Dat is waar. Maar de verrassende winst van Sepp Kuss was mede te danken aan de inzinking van de voornaamste uitdager Remco Evenepoel op de Tourmalet. Wie kon bevroeden, dat hij daar op een half uur gereden zou worden?

De voormalige wereldkampioen nam revanche, was smaakmaker van de slotweek, won twee etappes en de bolletjestrui en was de meest aanvallende renner van de Vuelta. En dan blijft de vraag: hoe zou het klassement eruit hebben gezien zonder die uitzonderlijke inzinking?
Ik blijf er bij, dat Kuss dan geen winnaar was geworden en dat het zeker geen 1,2,3-tje zou zijn geworden. Maar goed, als speelt niet mee, de feitelijke uitslag wel.

Het was een mooie Vuelta en door het niet opnemen van Kuss in mijn Vueltaploeg liep ik achter de feiten aan.

Desondanks was een 890e plaats met 4682 deelnemers niet bepaald een ondermaatse prestatie. Maar het ontbreken van Sepp Kuss, die 484 punten bijeentrapte bij Ploegleider, was toch de cruciale misser. 

Mijn voorspellende gaven zijn niet onfeilbaar....

Geen opmerkingen: