woensdag 13 september 2023

De bezemwagen van de Angrilu

Vanmorgen fietste ik na het boodschappen doen in de Leidse binnenstad naar IJshal De Vliet.

De hittegolf lag duidelijk achter ons.

Het plan was om vandaag beneden een stuk van de inloopbaan met de nooduitgangen te zuigen. Het kostte enige moeite om de stofzuiger gebruiksklaar te maken, maar dat lukte. Dat gold echter niet volledig. In het bouwstof zaten veel kleine steentjes. Deze konden niet goed worden opgezogen.

Diverse keren moest ik met stoffer en blik de kleine hoopjes opvegen en buiten gooien. Dat schoot dus niet op met een zo uit de Suske en Wiske-strips komende stotterende stofzuiger.

Na de lunchpauze pakte ik de bezem en begon hoopjes bouwstof bij elkaar te vegen en deze via de nooduitgang af te voeren. Ineens ging het veel sneller.

Dat moest ook wel, want ik wilde om 3 uur klaar zijn om thuis naar de finish van de bergetappe van de Vuelta a España op de Angrilu te kijken.

De etappe startte in het fraaie kuststadje Ribadesella, waar we in 2010 een week gebivakkeerd hadden.

Daarna raasde het peloton door de ons bekende plaatsen Arriondas, Infiesto en Nava.

Door het prachtige Asturias voerde de etappe naar het berggebied onder Oviedo. Daar hebben we in 2010 de Otura in de Picos de Europa beklommen.

Vandaag was de Angliru, "Het Beest van Asturias", de slotklim van deze bergetappe.

Op de flanken van deze berg was Leiden met een tweetal voormalige Swift-renners goed vertegenwoordigd.

Het was een fraaie finish met een moedige solo van Remco Evenepoel, maar uiteindelijk won de Nederlandse Jumbo-Vismaploeg de etappe met 3 renners op de eerste 3 plaatsen. Helaas geen Nederlander bij de top-3.

Wel hadden we de rode lantaarn. Jan Maas reed voor de bezemwagen de Angrilu op....

Geen opmerkingen: