maandag 8 januari 2024

Bijna een ijsdag

Het had vannacht op klomphoogte 3 graden gevroren.

Lang zag het er naar uit, dat we de eerste ijsdag van 2024 zouden beleven.

Op de valreep werd het nipt boven het vriespunt, waardoor de ijsdag van de baan was.

Op diverse plekken in de omgeving was het eerste vliesje ijs gevormd, zoals op deze foto's , die ik van een vriend kreeg doorgestuurd.

Op de ijsbaan van Warmond was men druk in de weer geweest om een mooie ijsvloer te prepareren, maar het vroor niet hard genoeg om tot voldoende dik ijs te komen.

Maar goed, voor mij was het dankzij IJshal De Vliet wel een ijsdag. Sterker nog, er lag een prima ijsvloer, waarop je heerlijk kon glijden. Tijdens de eerste schaatsles voor volwassenen in 2024 had ik in de groep van 5 beginners een tweetal nieuwkomers. Dat hield in, dat ik weer even terug moest naar de basisoefeningen. Dat is geen probleem, daar het voor de rest van de groep ook nuttige oefeningen zijn. Je moet een oefening minstens 1000 keer gedaan hebben, voordat deze volledig is geautomatiseerd.
Op weg naar huis had ik de wind aardig in de rug, maar toen ik na de lunch met mijn vrouw naar de volkstuin reed en daarna naar mijn schoonouders fietste, kreeg ik de wind van voren.

En dan voelt het een stuk kouder aan. 

De windchill of gevoelstemperatuur.

Voor toertochten op natuurijs wordt deze vorstperiode veel te kort.

We kunnen vermoedelijk wel op landijsbanen schaatsen. Zo kunnen we toch nog even natuurijs proeven. Grijp je kans, want in het opwarmende klimaat weet je nooit, of het de enige kans is in deze winter....

Geen opmerkingen: