maandag 29 januari 2024

Echtpaartherapie

Vanmorgen bestond de beginnersgroep uit twee personen. Toevalligerwijze was dit nog een echtpaar ook.
"Echtpaartherapie!" zei ik gekscherend.

Nu wil het toeval, dat zij probeerden om een kinderpartijtje te regelen voor hun kind, maar dat dit niet op de gewenste datum te regelen viel. Derhalve besloten zij om zelf de schaatsles ter hand te nemen en vroegen aan mij, of ik wat tips had. Welnu, die had ik!

Een heleboel oefeningen, die wij de afgelopen maanden in IJshal De Vliet op het programma hadden staan, waren bij uitstek geschikt om ook met beginnende schaatsers te gebruiken.
Met voortschrijdend inzicht is een aantal oefeningen ook goed bruikbaar. Fietsend op een racefiets is er zo eentje. Je maakt de trapperbeweging, waardoor je op de hakken van je schaatsen terecht komt. Dan glijd je behoorlijk ver door.

De vogelverschrikker is er ook zo een. Eerst val je van de ene kant naar de andere, waarbij je boven je nieuwe standbeen moet komen. Dan glijd je ook door. Dit is nog sterker als je dit in de schaatshouding doen met als kers op de taart de zijwaartse afzet.
Stabiliteit krijg je je als een gorilla over het ijs beweegt. Je zit dan in precies de goede houding. Nu we het toch over dieren hebben: de ooievaar voldoet ook goed. Eén been laten hangen en op het standbeen zo lang mogelijk doorglijden. Met "de vleugels" zorg je voor evenwicht.

Koeien melken op een krukje is er ook zo één met als toetje een rondje met een juk schaatsen zonder "melk" te morsen.
Veel oefeningen voor beginners komen op dezelfde basisoefeningen neer. Door telkens een andere "verpakking" voeren de kinderen deze oefeningen zonder morren uit. Een beetje fantasie helpt enorm bij de schaatslessen voor kinderen.

Geen opmerkingen: