dinsdag 2 januari 2024

Nieuwjaarsduik of de eerste streken van 2024

Rond half 7 verliet ik de echtelijke sponde. De eerste schaatsles van 2024 stond op het programma, zodat ik probeerde om om half 9 bij IJshal De Vliet te zijn. Na een droge fietstocht na een natte nacht lukte dat. En dat was maar goed ook, want één van de trainers had zich vanmorgen ziek gemeld, zodat ik meer moest coördineren.

Bij binnenkomst was het een soort Nieuwjaarsreceptie. De bekenden, die je zag, wenste je natuurlijk het beste voor 2024.
Aanvankelijk zag het er naar uit, dat het niet zo druk zou worden, maar om 9 uur stroomde het toch nog vol. Sterker nog, op de funbaan waren er maar liefst 37 kinderen, terwijl "de rekjes" op de ijshockeybaan ons met 40 kinderen nog overtroffen.
Aad Kleijweg en ik begonnen met de vraag, wat de kinderen met Oud & Nieuw gedaan hadden. Het eerste antwoord was vuurwerk. We begonnen dus met vuurwerk aansteken en weggooien. Voor de auditief ingestelden keerden daarna de gillende keukenmeiden terug.

De traditie van de oliebollen bleek ook in 2024 nog springlevend, zodat we gezeten aan een tafel ons nog eenmaal achter een schaaltje oliebollen zetten, waarna we nog een aantal keren met een dienblad heen en weer reden.

Een nieuwe traditie is de Nieuwjaarsduik. Deze oefening vraagt echter, dat je vaardig moet kunnen vallen. Dat deden we dus. 

Goed getraind renden we naar de vloedlijn, waar we in het koude water doken. Daarna stonden we zo snel mogelijk op en renden we terug. We deden al schaatsend de natte kleding uit, droogden ons af en kleedden ons vervolgens in droge kleding. De natte kleding wrongen we uit en de wandelden over het zand op het strand. 

Al schaatsend deden we wat oefeningen om warm te worden: de armen telkens om je romp heen slaan, de befaamde molenwieken en tenslotte hardlopen. Op schaatsen kom je daar niet echt mee vooruit. Een mooi bruggetje naar de zijwaartse afzet. Deze deden we in een viertal uitvoeringen: rechtop schaatsend, met licht gebogen knieën, zittend op de w.c.  en tenslotte op de hurken.
Daar je diep maar niet te diep zittend het hardst gaat, oefenden we dit, waarna de kinderen op het ijs mochten gaan zitten en bij "Drie" mochten ze opstaan en naar de overzijde rijden.

We beëindigden de eerste schaatsles van 2024 met tweelingtikkertje en de afsluitende kring. Aad en ik gingen naar boven, waar we met een handvol "Krasse knarren" nog even schaatsten tot de dweilpauze van kwart voor 11.
Beneden gekomen haalde ik nog even een coldpack voor een kunstschaatsster, die gevallen was, uit de EHBO-kamer. De eerste BHV-klus van 2024 zat er ook weer op.
Na de thee begon het op weg naar huis te regenen. Het was het begin van een kletsnatte middag.

Je kon er dus net zo nat van worden als bij een Nieuwjaarsduik....

Geen opmerkingen: