dinsdag 31 januari 2012

IJsaangroei

Dat was even een tegenvaller, toen ik vanochtend naar mijn werk fietste. De sloot achter onze tuin had een vliesje ijs, dus dat zag er goed uit. Dat werd heel anders op het moment, dat ik er daadwerkelijk langs fietste. Vlak voorbij onze tuin lag nog gewoon open water.
Het grootste deel van de weg, die ik fietste, gaf eenzelfde beeld: vrijwel overal lagen de sloten nog open. Alleen op luwe plekken ontstond een vliesje. En dat, terwijl het 5 graden vroor.
Vervolgens ontving ik van Wil Verbeij een opbeurend mailtje:
Dag Bert,
Volgens mij ben je hier en daar wat mensen vergeten te informeren over je voornemen om donderdag op de Vogelplas te gaan schaatsen? Nl. de eendjes, en al de anderen de invloed heben op de ijsvorming aan de Vogelplas!!
Vanmorgen zwommen de eendjes nog vrolijk rond, was er nog geen sprake van enige ijsvorming.
Tijd voor aktie dus als je as donderdag daar wil schaatsen.

De ijspluim vertelt een heel ander verhaal. Het heeft inderdaad de hele dag gevroren en op veel in de richting oost-west gelegen sloten ligt nu ijs. De noord-zuid gerichte sloten liggen door de stroming nog bijna helemaal open.

Al met al wordt het kantje boord, of we donderdag al naar de Vogelplas kunnen. Twee nachten met strenge vorst, en het moet lukken. En anders wordt het vrijdag. 't Is net oars!

Geen opmerkingen: