zondag 22 januari 2012

Tuinvogeltelling


Vanochtend zat ik op deze bewolkte zondagmorgen met nog altijd te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar aan het ontbijt. We deden mee aan de jaarlijkse tuinvogeltelling.
Dit lijstje was ons resultaat:
Ekster 1
Huismus 7
Kauw 3
Koolmees 1
Merel 2
Roodborst 1
Spreeuw 4
Turkse tortel 5
Winterkoning 1
Zwarte kraai 6
Kokmeeuw 4
Kuifeend 2

Het kan natuurlijk heel goed zijn, dat ik een vroege vogel ben, die voor de poes is, maar langzaam maar zeker begint het er voor schaatsliefhebbers toch wat beter uit te zien.

De komende week wordt het nog wisselvallig weer, al gaan de temperaturen wel wat omlaag. Interessant wordt het vermoedelijk rondom het komende weekeinde. Het is duidelijk: "De Russische beer" komt uit het oosten naar onze omgeving gewandeld.

Veel hangt af van de depressies, waarvan de koers nog onduidelijk is. Duiken ze onder ons land door, dan komen we in de koude lucht te zitten. Trekken de depressies ten noorden van Nederland langs, dan blijven we in de zachte lucht hangen, met de koude lucht bij wijze van spreken aan de oostgrens.
Of om met het KNMI te spreken: Onzeker, maar tegelijkertijd ook een reële kans op droger en wat kouder winterweer.

Een genuanceerd verhaal is te vinden op Weerplaza. En uiteraard raad ik u aan om regelmatig een kijkje te nemen op www.weerwoord.be waar weeramateurs het weer bespreken. Deze amateurs kunnen wat meer vrijuit spreken dan de officiële weerinstituten. Zij kijken dan ook wat verder dan de betrouwbare termijn van 5 dagen.
Het blijft wat ongewisser, maar je kunt de ijsperiodes wel wat eerder aan zien komen.

En mocht het bovengenoemde plaatje uitkomen, dan zouden we begin februari wel eens in plaats van watervogels ijsvogels kunnen gaan tellen op de Vogelplas....

Geen opmerkingen: