zondag 29 januari 2012

Woensdag of donderdag?

Het is een ongekende weelde. Kunnen we woensdag de Vogelplas op, of wordt het toch donderdag?

Deze prangende vraag houdt mij dit weekeinde bezig. De afgelopen 15 jaar waren er heel wat winters, dat het de vraag was, of we überhaupt op natuurijs zouden kunnen schaatsen en tot half januari leek het erop, dat daar dit jaar ook sprake van kon zijn.
Het korte winterprikje half januari leverde niet eens een Hellmann-punt op, zodat winter 2011-2012 in het nabij Leiden gelegen officiële KNMI-meetpunt nog steeds op 0,0 staat. Zo laat in januari is dit nog nooit voorgekomen.

Maar zoals na de extreem droge november een extreem natte december en eerste helft van januari volgden, 6 weken, die precies op 1 december begonnen, zo duiken we op 1 februari écht de winterkou in.
Vandaag was het al te merken. Ik ben op de fiets naar mijn oudste broer Kees geweest, die in Noordwijkerhout zijn 74e verjaardag vierde. Het was onder een halfbewolkte hemel heel wat frisser dan gisteren in Biddinghuizen. Op de terugweg zag ik op de wat dieper gelegen slootjes tussen Voorhout en Oegstgeest de eerste vliesjes ijs liggen op luwe plekjes.
Het begin van een mooie ijsperiode, die naar het zich nu laat aanzien, minstens tot halverwege volgende week gaat duren.
We gaan ervan genieten. Hoe lang het gaat duren, weten we nu nog niet. En wat betreft onze eerste schreden op natuurijs sinds december 2010 op de Gouwzee, resteert ons nu slechts een vraag: wordt de eerste keer natuurijs woensdag?

Of toch donderdag?

Geen opmerkingen: