woensdag 11 januari 2012

Recensie in IJskout

In IJskout, het clubblad van de IJVL, verscheen, na de review op www.schaatsforum.nl, een recensie van de hand van redactielid Annerieke van der Beek.
Hieronder volgt de letterlijke tekst.
Bert Breed
Molen- en Merentocht

IJVL's eigen Bert Breed heeft dit najaar zijn eerste boek uitgebracht. In Molen- en Merentocht zijn artikelen gebundeld die eerder op zijn weblog of in de IJskout zijn verschenen. Verslagen van winterse toertochten en andere avonturen worden afgewisseld met tips om veilig en gezond te schaatsen op natuurijs.
Terugkerend onderwerp in Berts boek zijn de ontberingen en "uitdagingen" die Bert is tegengekomen op en rond het ijs. Als je de verslagen leest, zakt de moed om te gaan schaatsen je misschien wel in de schoenen. Bert houdt van afzien, pijn lijden en toch doorgaan. Niet iedere lezer zal die passie met hem delen....
Maar tegelijkertijd schrijft Bert met zoveel enthousiasme en liefde over de schoonheid van de natuur en sport, dat je toch zin krijgt om de schaatsen onder te binden. Bovendien worden de toertochten door Bert steevast onderbroken voor smakelijke maaltijden en versnaperingen. Sportieve prestaties gaan uitstekend samen met het goede leven!
In een aantal hoofdstukken geeft Bert tips over allerlei onderwerpen rond toertochten en natuurijs. Eten, drinken, veiligheid en kleding, je leest en leert er van alles over. Waarschijnlijk al wel eens eerder gelezen in de IJskout of op www.bertbreed.blogspot.com/, maar altijd nuttig om nog een keer tot je te nemen. In de naderende "winter des doods" kun je maar beter goed voorbereid zijn!
In het hoofdstuk over drinken breekt Bert zelfs een lans voor het aloude biertje als hersteldrank na het sporten. Met een goed gevoel een welverdiende goudgele rakker drinken, wie wil dat nou niet? Na grondige research door uw redactie is deze bewering wetenschappelijk helaas niet houdbaar gebleken. Maar wie neemt dat Bert kwalijk? Soms is ignorance bliss.
Voor oudgediende IJVL-ers levert het boek van Bert een leuke nieuwe competitie op. De nieuwe vraag is: "Hoe vaak wordt jij genoemd?" Menig (oud-) bestuurslid, trainer, mede-sporter of willekeurige voorbijganger wordt door Bert in zijn verhalen genoemd en beschreven. Met een turflijstje bij de hand, naast de verwarming lekker lezen dus. Vooraf weddenschappen afsluiten behoort tot de mogelijkheden. Ik zet mijn geld voorlopig op Jaap de Gorter. Niet voor niets is het boek mede aan hem opgedragen.

Geen opmerkingen: