vrijdag 13 januari 2012

Goed beslagen ten ijs


Sieb Wiersma, trainer van "De Gouwe streek" en het gewest Zuid-Holland, gaf gisterenavond een interessante lezing over het aanleren van de schaatstechniek.
Met de door de KNSB vervaardigde film "Goed beslagen ten ijs" als leidraad behandelde Sieb Wiersma, die in 1985 als 15-jarige de Elfstedentocht al uitschaatste, alle belangrijke aspecten van de schaatsdidactiek. Met ongeveer 30 geïnteresseerde trainers in de Districtszaal was het een leerzame avond. Bij elk deelonderwerp, of het nu ijsvrij maken, het verplaatsen van het lichaamszwaartepunt of de afzet was, werd een stukje film vertoond, waarna de gewestelijke trainer vertelde, hoe hij er mee omging. Uiteraard deed hij ook nog de nodige bewegingen voor.
Het leukste was, als hij tegengas kreeg vanuit de zaal. Dick van Goozen, een oude rot in het vak, liet een betere oefening zien voor het houden van druk op de schaats.
Wat telkens terugkwam was het denken vanuit de afzet. Hier draait het om bij het schaatsen!!!
Aan het eind van de avond kwam ook de belastbaarheid van de jeugd nog aan de orde. Hier moet je voorzichtig mee zijn, daar de lichaamsverhoudingen veranderen, met gevolgen voor de coördinatie, en de lengte van de spieren en pezen, die achterblijven bij de groei van de botten. Dit is nadelig voor de lenigheid.
Verder zijn de groeischijven in de puberteit erg kwetsbaar.
Wees dus in deze periode zeer terughoudend met krachttraining, om beschadiging van het bot of kraakbeenweefsel of groeiverstoring te voorkomen.
Waar je wel goed mee aan de gang kunt, zijn oefeningen op het gebied van core stability, oftewel rompstabiliteit. Buikspieroefeningen en dergelijke dus.

Om 10 uur mocht ik nog even opdraven voor een stukje over Toertochttips uit mijn boek "Molen- en Merentocht".

Alle ijsclubs, die in goede tijden de Molen- en Merentocht organiseren, waren wel vertegenwoordigd op deze leerzame avond.
Toch viel één ding me op. Ik weet niet, hoe het komt, maar op een of andere manier heb ik de lachers telkens op mijn hand bij het behandelen van de watervrije vaseline.

Geen opmerkingen: