woensdag 25 januari 2012

Babylonische spraakverwarring


Bij ons thuis is momenteel af en toe sprake van een Babylonische spraakverwarring. Als Siebe aan het trainen is voor het nieuwe wielerseizoen en er geen tolk Spaans-Nederlands in huis is, dan moeten we ons behelpen met Engels als tussentaal. En dan kom je wel eens voor het verschijnsel te staan, dat een woord meerdere betekenissen kan hebben. En als dat in het Engels ook het geval is....

Maar goed, als je de humor er van in kan zien, is er verder niets aan de hand.
Gisterenavond aten we vrij laat. De "restjes" van Ana's verjaardag waren nog voldoende voor een compleet en smakelijk avondmaal. Na me voor het toetje in de schaatskleding gestoken te hebben, nam ik nog een overheerlijk stuk notentaart en stapte op de fiets naar de Leidse IJshal.
Hier was het nog behoorlijk druk, ondanks dat er al diverse vaste klanten naar de Weissensee waren vertrokken. Met het eten nog duidelijk voelbaar in de maag besloot ik, om niet voluit te gaan, maar gewoon een avond alleen op techniek te schaatsen. Na aan het begin een rondje op het peloton gepakt te hebben, bleef ik daarna meer dan een uur in het peloton rijden, waar Rein 1 uur en 20 minuten op kop bleef rijden in een gelijkmatig tempo. Hij is duidelijk in vorm voor de Alternatieve Elfsedentocht.
Met Wierd Wagenmakers zat ik op een bank om de schaatsen uit te doen, toen Liesbet en Margit langskwamen om een boek bij me te kopen. Liesbet had dit vorige week een gesigneerd exemplaar van "Molen- en Merentocht" bij me gekocht, Margit wilde er nu ook een aanschaffen.

Wierd had in de gaten, dat het een Noorse naam was en gooide er een Noorse volzin uit. Margit had 6 jaar in Noorwegen gewoond, dus Wierd kreeg een Noors antwoord terug. Er ontspon zich een gesprek, waarbij Wierd liet vallen, dat hij een Fries is. Liesbet bleek dit ook te zijn, waarna de Friezen in hun moedertaal spraken. Je kunt er als Hollander best wel veel van verstaan, maar de finesse ontgaat je toch wel.

Waar geen Babylonische spraakverwarring mogelijk is, is bij het bekijken van dit Friestalige filmpje, waarbij traditie en vernieuwing elkaar weten te vinden.

Wie weet kunnen we deze vinding volgende week in het echt bewonderen. Als ik de berichten op www.weerwoord.be goed begrijp, zouden we volgende week wel eens kunnen schaatsen op de Fûgelplasse.

Geen opmerkingen: