dinsdag 13 november 2018

De Eerste Wereldoorlog

Het zal niemand ontgaan zijn, dat afgelopen zondag gevierd werd, dat 100 jaar geleden een einde kwam aan de gruwelijke Eerste Wereldoorlog. Vele miljoenen doden en verminkte mensen waren de zoveelste getuigenissen van de zinloosheid van oorlog.
Maar zoals een Engels gezegde luidt: "Every cloud has a silver lining." Zo brachten ook deze diepdonkere wolken enkele lichtstralen voort.
Eén ervan was "Frank van Wezels roemruchte jaren" van A.M. de Jong, één van mijn lievelingsboeken. Deze roman met als hoofdpersoon een 29-jarige onderwijzer die door de mobilisatie in 1917 alsnog in dienst moet, heeft mijn leven ingrijpend veranderd.
Dit weekeinde las ik in Trouw een zeer leesbaar artikel onder de kop: "Tijdens WO I werd voetbal pas echt populair in Nederland. Soldaten hadden daarin een grote rol."
Doordat veel gemobiliseerde jongemannen zoetgehouden moesten worden en je met 1 voetbal heel goedkoop 22 man bezig kon houden, werd het toen nog vrij elitaire voetbal in 4 jaar tijd een echte volkssport. De soldaten namen het voetbal mee naar hun eigen dorpen en in heel Nederland schoten voetbalclubs als paddestoelen uit de grond.
Dit alles is te lezen in het voorwoord van de sporthistoricus Jurryt van de Vooren in het boek "Kampioenen '14-'18", waarin voetbal in neutraal Nederland van alle kanten belicht wordt.
Een leuk cadeau voor Sinterklaas.

Geen opmerkingen: