maandag 5 november 2018

Tijmen Snel

Het zal de schaatsliefhebbers niet ontgaan zijn, dat het afgelopen weekeinde in "Thialf" de plaatsingswedstrijden voor de wereldbeker gehouden werden. Vroeg in het seizoen wordt er al een serieuze schifting gemaakt. In het Duits hebben ze daar een prachtig woord voor: Vorentscheidung.
De Nederlandse vertaling "voorbeslissing" klinkt niet zo geweldig.
De IJVL was met 3 schaatsers goed vertegenwoordigd. Olympisch kampioen Kjeld Nuis behoeft natuurlijk geen introductie. Roxanne van Hemert was in 2009 wereldkampioene junioren en draait sindsdien keurig in de middenmoot mee. Met een 10e plek op de kilometer en een 8e op de 1500 meter doe je niet voor spek en bonen mee.
Maar er is 1 schaatser, die ik met extra belangstelling volg: Tijmen Snel. De reden is heel simpel. In de Leidse IJshal was ik zijn eerste trainer. En gezien zijn prestaties op het ijs mogen we constateren, dat mijn inbreng geen onherstelbare schade met zich heeft meegebracht.
Een paar weken geleden won hij de IJsselcup in Deventer. Roxanne pakte daar het zilver. Maar ook bij het grote werk sluipt de voormalige wereldkampioen teamsprint bij de junioren stapje voor stapje naar de Nederlandse top, waarmee je meteen tegen de wereldtop aan gaat schurken.
Met een 15e plaats en een P.R. op de 500 meter, een 10e plaats en een P.R. op de 1000 meter en een 14e op de schaatsmijl doe je het als jonkie gewoon goed.
De meeste schaatsers zijn rond hun 30e op hun top, dus er zit wel nog enige rek in. Vooral als je bedenkt, dat hij nog niet voor een grote ploeg rijdt. Ik heb alle vertrouwen in mijn voormalige pupil.

Geen opmerkingen: