zaterdag 17 november 2018

Winterverwachting

2018 is een veel te warm jaar en zelfs als de stenen vanaf nu tot aan het nieuwe jaar de grond uit zouden vriezen, dan nog is het onmogelijk om zelfs maar in de buurt van de gemiddelde jaartemperatuur te komen.
Bij veel mensen zal nu de neiging zijn om te veronderstellen, dat we "dus" ook wel weer een warme winter zullen krijgen. Daar ga ik echter niet in mee. Dat heeft namelijk te maken met de oorzaak van die warmte: de zuidwestenwind ontbrak vanaf half februari grotendeels.
De grote droogte van 2018 hebben we voornamelijk te danken aan het feit, dat de wind vrijwel constant de oosthoek opzocht en dan met name de oost-noordoosthoek. Dit is duidelijk anders dan in andere jaren.
Natuurlijk is de Noordzee warmer dan in andere jaren, maar als de wind telkens uit de oosthoek waait, dan hoeft dat geen probleem te zijn om tot een stevige ijsvloer te komen. 2011 was ook een warm jaar en tot ver in januari bleef de winter van 2012. Toen sloeg het weer om en kon dit gezelschap van de Leidse IJshal zelfs de Elfstedentocht schaatsen.
Zo snel kan het dus gaan!
De komende week kunnen we alvast proeven, wat de winter van 2019 voor ons in petto heeft. Dit voorproefje smaakt naar meer. En dat zou best wel eens bewaarheid kunnen worden. We stevenen af op een zonnevlekkenminimum en in de jaren rondom dit minimum is de kans op koude winters een stuk groter dan normaal.
Kortom, mijn winterverwachting is, dat we deze winter wederom op natuurijs komen te schaatsen.
Ik ga geen Elfstedentocht voorspellen, ook al hoop ik daar natuurlijk wel op. Voor de Tocht der Tochten moet alles goed vallen en dat voorspellen is in dit stadium puur een gok.
Maar gezien de voorgeschiedenis van het weer verwacht ik, dat de trend vanaf februari 2018 zich voort zal zetten en we de komende winter in ieder geval op de Vogelplas komen te schaatsen.
Maar eerlijk gezegd verwacht ik, dat het daar niet bij blijft.

Geen opmerkingen: