donderdag 29 november 2018

The Beatles

Het aantal mensen, dat een vrije dag neemt en dan op het werk verschijnt, is niet zo groot te noemen. Toch deed ik dat vandaag, maar met een goede reden: de lezing van Flip Hamman over "The Beatles" in de Hoofdbibliotheek
Ik had afgesproken met Joop Beenakker, de dirigent van "Oktopus" en een vesrtokte Beatles-fan. We hebben een paar jaar geleden dan ook met veel plezier met een groep vrienden in een Beatles-project meegezongen.
In gepaste kleding verscheen ik bij deze leuke lezing. Joop had een plekje op de voorste rij geregeld. Met ruim 30 luisteraars was deze goed bezocht op een gewone doordeweekse donderdagmiddag.
Flip Hammann deed het heel leuk. Hij begon met het beginakkoord van "A hard days night", waarvan het onmogelijk is om te zeggen, of het majeur of mineur is.
De hele geschiedenis van "The Beatles" kwam aan bod met de nadruk op de talloze vernieuwingen, die deze popgroep bewerkstelligd hebben. Vooral hun meesterwerk "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" kreeg veel aandacht.
Vooral de rol van producer George Martin, die klassiek geschoold was op het conservatorium, kwam goed naar voren. Met recht kun je hem de vijfde Beatle noemen.
Bijzonder was ook het verhaal van het Beatles Bollenstreek Bier, dat Klein Duimpje uit Hillegom gebrouwen had, maar dat van Paul McCartney onmiddellijk uit de handel genomen moest worden.
Flip Hammann vertelde, dat er in juni weer een Beatles-manifestatie komt in Hillegom. Dat is mooi. Dan hebben we weer iets om naar uit te kijken.

Geen opmerkingen: