woensdag 21 november 2018

Kantelmoment

Zag het er de laatste maand ongunstig uit voor de 333-meterbaan, de laatste dagen is er sprake van een kantelmoment. Het begon maandag in Alphen aan den Rijn, waar Nieuw Eland Peter Bontekoe uit de fractie zette.
Dit raadslid uit Boskoop had de euvele moed om niet mee te doen met de politieke spelletjes rondom het meebetalen aan de nieuwe ijsbaan in Leiden door fractievoorzitter André de Jeu. What's in a name....
Het kon niet anders, dan dat De Jeu terug zou slaan. Dat deed hij in een interview met het Leidsch Dagblad, waarbij nadrukkelijk op de man gespeeld werd onder de kop "Peter Bontekoe is geen teamspeler".
We weten natuurlijk, wat voor fantastische teamspeler De Jeu zelf is. Als je in de gemeenteraad met een voorstel komt, waarvan je zelf na de vergadering zegt, dat je er geen cent voor over hebt, dan weten de collega-raadsleden wel, wat hij onder samenwerking verstaat.
Desondanks is er wel een kantelmoment ontstaan, doordat de Alphense schaatsverenigingen aangeboden hebben om 3 ton van de bijdrage voor hun rekening te nemen. Voor de gemeenteraadsleden wordt dit "an offer you can't refuse".
Morgen komt het voorstel om mee te betalen aan de 333-meterbaan in de gemeenteraad van Alphen. Het lijkt uitgesloten, dat Nieuw Elan haar steun aan de motie gaat geven, maar ik vermoed, dat een meerderheid van de raad na dit edelmoedige voorstel wel akkoord zal gaan.
In alle gesprekken, die ik het laatste jaar met ingewijden heb gevoerd over de 333-meterbaan kwam telkens naar voren, dat Alphen aan den Rijn en Katwijk cruciaal waren. Als Alphen over de brug komt, dan zie ik andere gemeenten alsnog overstag gaan. Zeker als de schaatsverenigingen in die gemeenten met een soortgelijk voorstel als in Alphen komen.
Voor de 333-meterbaan is de gemeenteraadsvergadering morgen een kantelmoment.

Geen opmerkingen: