Daarmee trad Freek de Jonge in de voetsporen van Ton van Duinhoven met de legendarische suppoost Crooswijk.
Het Groninger Museum was een eerste rode draad door de voorstelling, net als het ouder worden en de dood. Dit bood aanleiding voor diverse macabere grappen, waarbij Frans Bauer ongewild ook een rol kreeg toebedeeld.
Van één sketch wil ik een tipje van de sluier lichten, waarbij voetbal een rol speelde. Daarbij werd Karl May aangehaald met deze prachtige woordspeling: "Wij waren wel aan winnen toe."
Er bleek echter in het Duits voetbalelftal, dat in 1954 wereldkampioen voetbal werd, wel degelijk een Karl Mai mee te spelen.
Zoals altijd bij dit voormalige lid van "Neerlands Hoop in bange dagen" grepen losse eindjes later in de voorstelling naadloos in elkaar en werd je na minutenlang onbedaarlijk lachen een paar seconden later op het verkeerde been gezet en werd je aan het denken gezet.
Hilarisch was een stukje, waarin Freek een missionaris, die op een Indisch eiland, waar de bevolking nog in de Steentijd leeft, was gedood met een pijl. Iemand uit het publiek bemoeide zich er mee.
"Er was eerst een pijl door de Bijbel geschoten", zei de man.
"Dan was het geen stevige Bijbel. Mogelijk alleen het Nieuwe Testament", zei de Suppoost om er ad rem aan toe te voegen: "Morgen treden we in Zutphen op. Kom je dan ook?"
Voor wie nog niet naar "De Suppoost" is geweest: ik kan deze voorstelling van harte aanbevelen!
Na afloop konden we voor een tientje een goodybag kopen met daarin de volgende boeken en zilveren schijfjes.
Zo kunnen we nog lang nagenieten van "De Suppoost".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten