woensdag 12 december 2018

Zwemmen in het geld

Gisterenavond stonden het nieuwe zwembad en de nieuwe kunstijsbaan op de agenda van de commissie voor Onderwijs en Sport van de gemeente Leiden. Voorzitter Jos Arts en secretaris Willem van Vliet zouden namens de Stichting IJshal Leiden inspreken. Met ruim 30 schaatsers op de publieke tribune hadden we een lange zit voordat de sport aan de beurt was.
De vergadering van de commissie is gefilmd. Deze is HIER TE ZIEN.
Op 1 uur 42 is Jos Arts aan de beurt. 
Hij had een berekening gemaakt over hoeveel subsidie over 30 jaar uitgesmeerd naar het zwembad zou gaan en hoeveel naar de ijsbaan. Welnu, over die periode bedraagt de subsidie voor zwemwater 40 miljoen euro tegen 12 miljoen euro voor kunstijs. 
Er is weliswaar 17 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van de IJshal "De Vliet", maar middels een annuĆÆteitenlening vloeit 5 miljoen weer terug naar de gemeente Leiden. Vergeleken met de schaatsers kunnen de zwemmers dus zwemmen in het geld.
Op 1.50.50 stak Willem van Vliet van wal. Als ervaringsdeskundige heeft hij heel veel ervaring met het kilometervreten.....in de auto. Twee keer in de week naar Den Haag of Haarlem rijden tikt op jaarbasis flink aan. Met hem zijn er nog zo'n 1000 schaatsers uit deze regio, die in het schaatsseizoen minimaal 1 keer per week, maar vaak ook vaker, naar "De Uithof" of IJsbaan Haarlem rijden om op een langere baan te kunnen schaatsen.
Als er een 333-meterbaan in Leiden komt, dan zal verreweg het grootste deel van hen in Leiden komen schaatsen. Als ze 1 keer per week aan de Voorschoterweg komen schaatsen, dan levert dat 100.000 euro per seizoen op. Plus een flinke besparing op de C02-uitstoot.
Daarnaast is de 333-meterbaan echt energieneutraal.
Het slotakkoord was voor Tjeerd Scheffer van de Leidse Sport Federatie. Zijn betoog is een verrassende. De nieuwe ijsbaan in Leiden gaat meer huur betalen voor minder ijs: twee ton per jaar voor een 250-meterbaan, terwijl voor bijvoorbeeld de Elfstedenbaan, een 400-meterbaan in Leeuwarden, maar een ton aan huur wordt betaald.
Hoe dan ook, als schaatsers hebben we ons zegje gedaan. Het is nu aan de Leidse politici om deze nieuwe informatie te wegen en een oordeel te vellen. Op donderdag 10 januari 2019 is de volgende commissievergadering van Onderwijs en Sport, waarbij de commissieleden met elkaar en met wethouder Paul Dirkse in debat gaan.
Hoewel tijdens zo'n vergadering geen beslissing genomen wordt, is dan wel duidelijk, hoe de politieke partijen over een 333-meterbaan denken.
Twee weken later, op donderdag 24 januari, wordt de knoop dan definitief doorgehakt en weten we of Leiden een 250-meterbaan of een 333-meterbaan krijgt. Mis deze historische vergadering niet!

1 opmerking:

Anoniem zei

DIT GAAT TOCH INEENS VERDOMDE SNEL.!!!šŸ¤£šŸ¤£