maandag 31 december 2018

Vuurwerk op het ijs

Op de laatste dag van het jaar gaf ik wederom schaatsles aan kinderen in de Leidse IJshal. Het was de drukste dag in de Kerstvakantie tot nu toe. Op de binnenbaan gaf ik in mijn eentje les aan een groep van 18 kinderen. Het was wat krap, maar eigenlijk was alleen bij de startoefeningen aan het eind van de les de ruimte te beperkt.
De training begon ik met de tradities van Oudjaarsdag. Allereerst oliebollen bakken. Je moest eerst deeg kneden, een goede balansoefening, waarna je met de deegroller het deeg op het ijs plat moest maken. Probeer dat maar eens zonder diep zitten!
Zo wisselden de oefeningen elkaar af tot we oliebollen gingen eten. We aten natuurlijk zittend, dronken daarna staand en gingen weer zittend oliebollen eten. We hadden zo veel gegeten, dat we daarna naar de w.c. moesten sprinten.....
De tweede traditie is vuurwerk. Daarbij heb je zoveel soorten, dat je heel veel oefeningen erbij kunt verzinnen, van voetzoekers met korte slalomoefeningen tot vuurpijlen, waarbij je telkens in moet zakken en omhoog moet springen.
We sloten af met een ratelband, maar niet, nadat we een aantal keren heen en weer waren gereden als gillende keukenmeiden. Heerlijk, hoe hoog de kinderen kunnen gillen!
De les sloten we af met de start van het nieuwe jaar: startoefeningen. Deze werden afgebroken, toen Henk van Heuzen en Maup Honcoop met oliebollen op de binnenbaan verschenen. Toen konden de kinderen echt eten na het vuurwerk op het ijs.

Geen opmerkingen: