woensdag 26 december 2018

Na twee emmertjes water naar de Meerburgcross

Om 11 uur fietste ik met 2 emmers in de fietstas met mijn vrouw naar de volkstuin. We zouden de 3 regentonnen leegmaken door het water er met emmers uit te halen en dat in de sloot aan het eind van de pad te gooien.
Vanaf de volkstuin fietste ik na gedane arbeid via Voorschoten en de Vlietlanden naar Zoeterwoude-Rijndijk, waar ik mee zou doen aan de jaarlijkse Kerstcross van voetbalvereniging Meerburg.
Op het industrieterrein was een vrouw aan het inlopen. Ze deed wat tussenprints. Ik reed even naast haar en zag dat het tempo tussen de 20 en 21 kilometer per uur lag. Het zou mij verbazen, als dit de winnares niet zou worden. Mijn inschatting bleek juist te zijn. Zij won bij de dames de 10 kilometer met een straatlengte. Maar ja, een tijd van 37 minuten over de 10 kilometer is natuurlijk heel snel.
 Als ambassadeur van de Leidse IJshal liep ik in hetzelfde shirt als bij de marathon van Leiden.
De witte 333m.nl-pet had ik ook weer op, toen om 1 uur de bel geluid werd als milieuvriendelijk startschot. Met Jaap de Gorter, Mark van der Geest en Juul Mentink vertrok ik vanuit de achterhoede.
Met Jaap en Mark heb ik tijdens de Kerstdagen van 2010 trouwens op de Gouwzee geschaatst.
Als we dat weer eens mee mochten maken!
Op deze grauwe maar windstille dag was het trouwens wel prima loopweer. Ik werkte me vrij snel naar voren en kwam zo na 2 kilometer te lopen met een tweetal lopers, met wie ik de laatste kilometer in zou gaan.
De eerste 5 kilometer was behoorlijk snel gegaan. In 22.30 passeerde ik de krijtstreep, die als finishlijn fungeerde om aan de tweede ronde te beginnen.
Daar de meeste lopers rondom ons het na 5 kilometer voor gezien hielden, was ik het grootste deel van de tweede ronde tempobeul. Het verval in deze 5 kilometer was heel licht. Deze ronde, waarin ik Sjaak Stuijt voor de tweede maal tegen kwam, zou in iets meer dan 23 minuten gaan, zodat ik als derde van ons trio over de streep kwam in 45.38. Als je niet kunt sprinten, verlies je het op de laatste meters.
Maar daar hoor je mij niet over klagen. Ik had heerlijk gelopen. Jaap kwam met een eindsprint binnen in 47.23, terwijl Juul als hekkensluiter de 10 kilometer keurig volbracht in een tijd net onder de 55 minuten.
In de kantine van Meerburg kreeg ik van Jaap het bestelde boek "Keessie" van Jeroen Jaarsma.
Kees Verkerk zette in de jaren '60 samen met Ard Schenk als toonaangevend Nederland als schaatsland op de kaart. Zonder dit duo zou de schaatssport er mogelijk heel anders hebben uitgezien.
Dat wordt de komende week lekker lezen!

Geen opmerkingen: