zondag 28 oktober 2018

Duurzaamheid

Bij de uitreiking van de groene lintjes, waarvoor ik natuurvoedingswinkel "De Helianth" in de Herenstraat had voorgedragen, maar die het niet gehaald heeft, kwam ik in gesprek met iemand, die betrokken is bij het technische gedeelte van de aanleg van de nieuwe IJshal in combinatie met zwembad "De Vliet".
Hij vertelde me, dat energetisch gezien een 333-meterbaan veel efficiƫnter is dan de variant van 250 meter: "Qua oppervlakte in de schaatshal kost de vergroting van 250 naar 333 meter betrekkelijk weinig energie extra, maar op het dak kun je zoveel extra zonnepanelen kwijt, zodat de 333-meterbaan veel duurzamer is, doordat je veel meer energie terugwint. Het hele jaar door!"
Daarnaast zullen veel schaatsers uit deze regio, die momenteel uitwijken naar "De Uithof" of "IJsbaan Haarlem", bij een 333-meterbaan in Leiden komen schaatsen. De grootste groep van mijn club IJVL schaatst op woensdagavond in....Haarlem.
Er wordt vanuit deze schaatsgekke regio, die al veel wereldtoppers heeft voortgebracht, heel wat afgependeld naar Den Haag Zuid en Haarlem Noord. Heel vaak ook in de spitsuren, zodat de files nog langer worden dan ze al zijn.
Alleen al uit Alphen aan den Rijn zou er op deze manier een besparing op de CO2 uitstoot van 35 ton bereikt kunnen worden. Hoeveel besparing is er dan wel niet te bereiken, als je de hele regio rondom Leiden in ogenschouw neemt? Een voorzichtige schatting is ruim boven de 100 ton.
Want voor mij staat als een paal boven water, dat verreweg de meeste schaatsers bij een 333-meterbaan in Leiden zullen gaan schaatsen. Het verschil tussen een 400-meterbaan en een 333-meterbaan is 2 slagen op het rechte eind, eentje met links en eentje met rechts. Dat heb ik in het Olympisch Stadion uit kunnen testen.
Als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen is het dus van groot belang, dat de omliggende gemeenten meebetalen aan de komst van de 333-meterbaan, zodat deze ook daadwerkelijk gebouwd kan gaan worden. Zo'n kans komt maar eens in de 30 tot 40 jaar langs. Met betrekkelijk weinig geld, een paar dubbeltjes per inwoner per jaar, valt er voor natuur en milieu een hoop te winnen.
De ijsbaan is een duurzame investering voor de HELE regio. Dan moet je verder kijken dan de waan van de dag. 
Laat staan dat je komt met een veel meer energie kostende mobiele 400-meter indoorschaatsbaan, waarvoor je niet eens een cent in wilt investeren.
Over 30 jaar zullen heel veel kinderen, die nu nog niet geboren zijn, gebruik maken van deze 333-meterbaan. Als dat niet duurzaam is....

Geen opmerkingen: