zondag 7 oktober 2018

De eerste training

Er bestaan heel wat uitdrukkingen, die het belang van een goed begin aanduiden. "De eerste klap is een daalder waard" is er eentje van, net als "Een eerste indruk kun je maar een keer maken".
Zo is de eerste training van het nieuwe seizoen de belangrijkste, zeker bij een technische sport als het schaatsen. Hier wordt de toon gezet.
Gisterenavond mocht ik training geven aan de G-schaatsers, terwijl ik slechts een tiental rondjes had gereden op schaatsen, waarmee je niet zeker de bocht in ging.
Met mijn oude vertrouwde Salomons S-Lab Skate Pro voelde ik me stukken zekerder en dat moet je hebben als je pootje over wil doen. Het inrijden ging dus goed en dat gold ook voor de eerste training.
Het was zaak om de basistechnieken weer goed onder de knie te laten krijgen.
Ik begon met de clownsstappen. Als je deze goed uitvoert, dan voel je precies, waar je drukpunt met het schaatsen moet zitten: onder je hiel.
Van hieruit kon ik gaan werken aan het sturen en het terugsturen en vandaar aan de zijwaartse afzet. Daarna kwam het diep zitten, eerst alleen in de bocht en daarna ook op het rechte eind.
Snelheid was taboe. De eerste training ging het om de techniek weer op de juiste manier te leren gebruiken. Als deze goed is, dan komt de goede timing en daarmee de snelheid vanzelf.

Geen opmerkingen: