dinsdag 23 oktober 2018

Hoog en laag

Het was vanmorgen ongeveer even druk als gisterenmorgen in de Leidse IJshal. Zo'n 60 kinderen waren afgekomen op de tweede dag van de instuif in de Herfstvakantie.
Ik had samen met Jacob Vredenborg een groep van 8 kinderen. Wij schotelden hen een serie oefeningen voor rond het thema "Hoog en laag". Met de oefeningen lieten we de kinderen ervaren, welk effect de luchtdruk heeft op de snelheid.
Telkens lieten we de kinderen de oefeningen uitvoeren, terwijl ze rechtop schaatsten en wat er gebeurde, als ze diep zaten.
Zo kwamen de kinderen er achter, dat je veel langer door kunt glijden, naarmate je dieper zit. De oefening, dat je een meter of 10 vaart mocht maken, waarna je tweebenig zo lang mogelijk door moest glijden, sprak wat dat aangaat boekdelen. Staand legde je maar ongeveer de helft af van diep zittend.
De keerzijde liet ik hen ook ervaren. Ik liet hen 30 seconden statisch zitten om te voelen, hoe de bovenbenen dan "vollopen". Dat hoort ook bij het schaatsen. Je kunt bij een 10 kilometer niet zo diep zitten als bij een 500 meter.
Het was een leuke les, waarin alles over hoog en laag aan de orde kwam, maar ook deze les sloten we gewoon af met standbeeldtikkertje. Want daarvan leren de kinderen veel meer dan van de lesstof die je aanbiedt.


Geen opmerkingen: