vrijdag 5 oktober 2018

Bibbergeld

De titel "Bibbergoud" kende ik, maar de term "Bibbergeld" kende ik niet, tot ik dit woord op de radio hoorde in een stukje over het verschil in taalgebruik tussen Nederlanders en Vlamingen.
"Wat betekent bibbergeld?" vroeg de Vlaamse gast aan de presentator.
Deze moest het antwoord schuldig blijven. Net als ik trouwens.
"Bibbergeld betekent gevarengeld. Je kunt immers makkelijk bibberen als je een gevaarlijke klus moet doen."
Nu wil het toeval, dat ik dit stukje gisteren hoorde, terwijl ik daarna als testrijder als eerste rondjes mocht schaatsen in de Leidse IJshal, waar ik 4 ochtenden heb helpen spuiten.
Gisteren deed ik dat met Aad van Tol en Piet van de Harskamp. Zodoende had ijsmeester Jan van Rijn tijd voor andere klussen.
Daar ik mijn nieuwe Salomons S-Lab Skate Pro nog niet had, had ik de Salomons Langlaufschoenen, die ik van Dick van Beelen had gekregen, aangetrokken. Het ijs was hobbelig, omdat er alleen nog maar was gespoten en niet was geschaafd en gedweild.
De Salomons, die ik aan had, waren minder stabiel dan degene met carbon, waarop ik de laatste 2 seizoenen gereden heb. Deze combinatie zorgde ervoor, dat ik de eerste rondjes veel voorzichtiger reed dan gebruikelijk. Je zou bijna denken, dat ik in aanmerking zou komen voor bibbergeld.
Welnu, die kreeg ik ook. Ik had geen helm meegenomen, daar er genoeg leenhelmen waren. Toch was het nog lastig om een passend exemplaar te vinden. Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Uit een van de helmen kwam een euro gerold.
Zo kwam ik onverwachts toch aan mijn bibbergeld....

Geen opmerkingen: