zaterdag 27 oktober 2018

De herfstige Horsten

Onderstaand weerkaartje geeft een gebruikelijk beeld van het weer in de herfst weer. Aan de kust valt veel meer regen dan landinwaarts. Dat heeft te maken met de warme Noordzee. Zodra de wolken boven land komen, waar de temperaturen lager zijn dan de zeewatertemperatuur, laten de wolken hun lading los.
Met een maximumtemperatuur van nog geen 11 graden was het dan ook behoorlijk fris te noemen en lag de temperatuur inderdaad lager dan die van de zee.
Hans Boers en ik lieten ons niet weerhouden door het herfstweer en hadden om 2 uur afgesproken bij station Voorschoten voor ons rondje door "De Horsten". Voor de verwachte modder hadden we wel allebei onze oude hardloopschoenen aangedaan.
Via de Velostrada liepen we naar de achteringang aan de Horstlaan. De weergoden waren ons gunstig gezind, want de zon kwam door de wolken heengebroken. Het herfstbos was nu op zijn allermooist. Boombladeren in alle denkbare tinten, statige stammen, die nat van de regen stonden te glinsteren in het zonlicht net als het reeds afgevallen bladerdek en her en der paddestoelen, die de grond uit waren geschoten na de lange droogte.
Bij de beklimming van de Seringenberg zagen we op een paar plekken eekhoorntjesbrood staan. Kortom, we konden met volle teugen genieten van de herfstige Horsten.
Via de hoofdingang aan de Papelaan verlieten we dit prachtige landgoed en liepen we terug naar  station Voorschoten, waar we na een duurloop van 10 kilometer over verharde en onverharde paden terug waren bij onze aldaar gestalde fietsen.

Geen opmerkingen: