zondag 25 februari 2018

De Coolste baan van Nederland

Vanwege het feit, dat het 125 jaar geleden is dat Jaap Eden de eerste Wereldkampioen werd in Amsterdam, keert dit evenement dit jaar terug naar onze hoofdstad. In het Olympisch Stadion is een 400-meterbaan aangelegd.
Over 2 weken wordt het wereldkampioenschap allround weer eens beslist in de open lucht. Dat maakt de kans op een verrassende winnaar wel wat groter.
Vandaag gingen we met de G-schaatsers van de IJVL en IJsclub "Voorwaarts" naar "De Coolste baan van Nederland".
Gezeten naast Kobus Turk en achter Jaap de Gorter en Kevin Wildschut reden we naar de bus naar het Olympisch Stadion, waar we in het zonnetje in fris winterweer konden schaatsen.
Bij binnenkomst kwamen we Jos Fugers, Bert Staal en Frank Damen tegen, die al geschaatst hadden.
Het duurde wel even voor we het ijs op mochten. Eerst was er een demonstratie van schoonrijden. Als je wil leren om op je buitenkanten in te zetten, zou je een jaartje aan schoonrijden moeten doen.
Na de officiële opening door viervoudig wereldkampioen allround Rintje Ritsma konden we eindelijk van start gaan.
Niet hard, want het was druk op de baan. Het was eigenlijk constant slalomoefeningen doen.
Ondertussen speelde dweilorkest "Kleintje Pils" ook een aantal vrolijke deunen.
Juf Ank kwam 's middags ook een paar keer terug.
Met een groepje Leidse G-schaatsers volgden we een clinic Marathonschaatsen, die gegeven zou worden door Carl Verheijen, tweevoudig wereldkampioen op de 10 kilometer. Hij kwam wel even langs, maar liet het aan een andere trainer over, die het ook heel leuk deed. Ik heb er in ieder geval weer 3 nieuwe oefeningen aan over gehouden.
Wat trouwens erg handig was, was dat de ijsbaan in het Olympisch Stadion over een 333-meterbaan beschikt. Dat is de baan links tussen de twee lage blauwe boardings. Zo konden we ons een goed beeld vormen hoe groot de nieuwe ijsbaan in Leiden kan worden als iedere schaatser uit de Leidse regio meedoet met de acties op 333m.nl. Meedoen dus, want het is onze enige kans op een grotere kunstijsbaan!
En een fantastische schaatsmiddag op "De Coolste baan van Nederland". Met de bus gingen we terug naar de Leidse IJshal, gedurende het hele schaatsseizoen de koelste ijsbaan van Nederland.

Geen opmerkingen: