donderdag 1 februari 2018

Voorbode

Toen ik vanmiddag op weg naar mijn werk in de bibliotheek van Valkenburg fietste, kwam ik kortstondig in een hagelbui terecht. Vermoedelijk is het een voorbode van hetgeen ons volgende week te wachten staat: winters weer.
Op Weerwoord zag je de afgelopen dagen steeds mooiere weerkaarten verschijnen en dan niet afkomstig van een afzonderlijk meteorologisch instituut, maar in meerdere of mindere mate van elk weerinstituut. Zelfs het KNMI, die in de regel zeer voorzichtig is, komt voor dinsdag en woensdag met matige vorst op de proppen.
De wind gaat ook geleidelijk van noordwest via noord naar noordoost, waardoor de koude bovenluchten uit Scandinavië ons kunnen bereiken. Het KNMI voorspelt grote kans (80%) op een vrij koud en wisselvallig weertype met van tijd tot tijd winterse neerslag.
Kortom, het is nog niet in kannen en kruiken, maar de kans, dat we net als vorig jaar op de Vogelplas komen te schaatsen, ook al is het maar voor een paar dagen, is wel een stuk groter geworden.
Vanmorgen reed ik met 20 "Krasse knarren" de gebruikelijke 125 rondjes in de Leidse IJshal. Er reed weer een nieuwkomer mee, die ik aan het slot van de piramide 5 rondjes op kop liet rijden. In een paar rondjes tijd ging het gemiddelde omhoog van 25 naar 29 kilometer per uur.
Toen ik aan hem vroeg, hoe dat kon, kreeg ik te horen, dat er door de schaatsers achter hem "Harder, harder" geroepen werd.
Bepaalde onverlaten hadden de nieuwkomer in het ootje genomen.
Wie beslist geen nieuwkomer is, is Frits van Huis, die de laatste 5 rondjes op kop gereden had, normaal gesproken de traditionele afsluiting door Wierd Wagenmakers. De reden was, dat Frits maandag teruggaat naar Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op het Afrikaans kampioenschap schaatsen.
Zijn broer Wim zal met graagte een foto van schaatsen op de Vogelplas naar Afrika toe sturen.
In februari 2012 kreeg Wim, die toen in Vietnam verbleef, iedere dag trouw post van zijn broer, opdat Wim niets zou missen van onze schaatspret. Dat noem ik nog eens broederliefde!

Geen opmerkingen: