donderdag 22 februari 2018

Golven op de Vogelplas

De extra nachtrust, die ik deze week gepakt heb, heeft me goed gedaan. Normaal gesproken was ik vanmorgen weer naar de Leidse IJshal gefietst om met de "Krasse knarren" de piramide van 125 rondjes te rijden. Maar met het oog op deze ijspluim wilde ik geen enkel risico nemen.
Dat wordt komende week dankzij transportkou uit Siberië schaatsen op natuurijs.
Daar ik vanavond mijn avonddienst vrij had genomen om ook vanavond weer vroeg naar bed te kunnen, werkte ik vandaag thuis.
Daar het niet goed is om de hele dag binnen te zitten, fietste ik via de volkstuin, waar ik het fruitafval in het compostvat gooide, via de Horstlaan naar de Vogelplas. Onderweg zag ik, dat met name de schaduwrijke sloten, zoals langs de Horstlaan, nog dicht lagen.
Daar de Schenksloot nog helemaal open lag, vermoedde ik, dat dit bij de Vogelplas ook wel eens het geval zou kunnen zijn. Helaas werd mijn vermoeden bewaarheid. Golven op de Vogelplas spraken duidelijke taal. Maar dit soort maxima werken natuurlijk ook niet bepaald mee.
Alleen de slootjes tussen de rietkragen lagen dicht, voor de rest was de Vogelplas nog steeds het domein van de watervogels. Maar geen nood, dit ligt geheel in de lijn der verwachting.
Op de terugweg fietste ik langs de kaalslag aan de kant van de A4 door de Vlietlanden naar de ijsbaan van Voorschoten. Tot mijn stomme verbazing lag deze helemaal dicht. Als dit de komende dagen zo blijft, dan kan het snel gaan als de kou komende zondag invalt.
Ook de kleine ijsbaan in de Stevenshof lag nog helemaal dicht. De kans, dat we zondag of maandag in onze omgeving op natuurijs kunnen schaatsen, is dus heel groot.
Thuisgekomen had ik net de verrassende gouden medaille van Suzanne Schulting bij het shorttrack gemist. Gelukkig kun je dit op internet makkelijk terugkijken.
Nummer 7 bracht deze jonge Friezin onverwachts veel succes.
Uiteraard moest Suzanne Schulting een plasje inleveren voor de dopingcontrole. Ik hoefde dat niet, maar de combinatie van kou en plaspillen werkt zeer probaat. Tijdens deze fietstocht van een kleine 30 kilometer in toeristentempo moest ik tot 3 keer een boom opzoeken.
Nu had ik al een naam hoog te houden op dit vlak, maar deze fietstocht maakte mij duidelijk, dat ik geen plaspillen ga slikken als ik op natuurijs ga schaatsen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Geen opmerkingen: