zondag 25 februari 2018

De kou is binnen

Daar mijn site veel bezocht wordt als er een natuurijsperiode aankomt en nog meer als deze er al is, wil ik eerst beginnen met het slot van dit weekeinde, waarin ik mijn bevindingen over het natuurijs her en der in de omgeving met jullie wil delen.
Laat ik dan eerst met de meest kansrijke optie beginnen. De Warmondse IJsclub plaatste deze foto van prachtig zwart ijs op hun Facebookpagina met de tekst, dat er vanmorgen 2,5 centimeter ijs is gemeten. Eronder: nog even geduld. Als alles meezit zou het morgen misschien kunnen, dinsdag is het meest reëel.
Op dit moment vriest het al ruim een graad, terwijl de maximumtemperatuur vandaag al een graad of 3 lager lag dan de afgelopen dagen.
De komende dagen gaat het nog kouder worden, dus schaatsen op natuurijs moet deze week gaan lukken. Temeer daar ook de ijsbaan van Voorschoten en de Stevenshof ondanks de nog steeds stevige wind nog steeds helemaal dicht lagen. Ook hierbij is het niet meer de vraag of, maar wanneer zij hun poorten open zullen zetten voor de schaatsers.
Tenslotte nog wat positieve berichten van de Vogelplas. Van Carla en Peter kreeg ik dit mailtje: "Zojuist langs de Vogelplas gegaan en zoals beloofd zouden we verslag uitbrengen. De west, noord en zuidoever ligt dicht. De oostkant en het midden nog niet. Dit komt door de wind. Misschien halverwege de week beter."
Ik kan mij hier wel in vinden. Vergeleken met gisterenochtend is het al een hele vooruitgang. Het midden van de Vogelplas is altijd laat dicht. Wat veel mensen niet weten is, dat er in het midden een put van 2,5 meter ligt!
Gezien de meest recente weersverwachtingen kunnen we er vanuit gaan , dat we donderdag en vrijdag en vermoedelijk ook zaterdagochtend op de Vogelplas kunnen schaatsen. Het zou daarbij helpen als de wind een nachtje ging liggen.
Gezien de veranderde weersverwachtingen hoeven we ons in maart niet meer principieel op te stellen.

Geen opmerkingen: