dinsdag 13 februari 2018

Zijlstra

Vandaag is minister Halbe Zijlstra afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken, nadat bekend was geworden, dat hij een ooggetuigenverslag had gegeven van een toespraak van Vladimir Poetin, waar hij zelf niet bij was geweest.
De Zwitserse schrijver Elias Canetti had een prachtige titel bedacht voor dit verschijnsel: "De oorgetuige".
Nepnieuws komt dus niet enkel uit Rusland. Maar door dit geklungel van Halbe Zijlstra, die toch moest weten dat deze leugen vroeg of laat uit moest komen doordat hij in zijn positie als kabinetslid onder een vergrootglas lag, kwam bij mij ineens een andere Zijlstra uit mijn geheugen bovendrijven: Carla Zijlstra.
Ze was in de jaren '90 een goede stayer, die diverse keren Nederlands kampioene is geworden op de 3000 en de 5000 meter en eenmaal allroundkampioene, maar ze had de pech dat ze tegen de voormalige DDR-schaatssters op moest boksen, die toen deden, wat Nederland nu doet: Eins, Zwei, Drei. Een paar zilveren en bronzen medailles waren haar deel op met name de 5 kilometer bij het wereldkampioenschap afstanden.
Voor wie meer wil weten over nationale recordhoudster op de 10 kilometer in 14.39.22, raad ik het boek "Tussen hemel, ijs en aarde" aan. Tijdens de Olympische Spelen, waar ze 3 keer aan meedeed, kon ze nooit potten breken, maar hoeveel schaatsers kunnen er überhaupt zeggen, dat ze 3 keer aan de Winterspelen hebben meegedaan?
Carla Zijlstra is ten onrechte in de vergetelheid geraakt.

Geen opmerkingen: