maandag 15 juli 2019

Rembrandt en Jantje van Leyden

Leiden heeft diverse beroemdheden voortgebracht. De bekendste is zonder enige twijfel Rembrandt van Rijn, die beter bekend is onder zijn voornaam Rembrandt.
Een andere bekende Leidenaar is beduidend minder populair: Jantje van Leyden.
Hij is de naamgever van de uitdrukking "Zich er met een Jantje van Leiden van af maken."  Hoewel ik mijn best doe om net zo schilderachtig te zijn als Rembrandt, is de praktijk, dat ik soms niet mijn uiterste best doe. Zo ook vanavond met de wekelijkse droogtraining van de IJVL.
Dat laatste laat zich goed verklaren middels de Bijbelse spreuk "De geest is gewillig, maar het vlees is zwak."
Ik geef het grif toe. Tijdens de droogtraining onder leiding van Jos Drabbels ging ik niet voluit. De oorzaak hiervan was, dat ik dat vorige week wel gedaan had bij de oefeningen in de elastieken. Een paar dagen later kreeg ik last van een bilspier. Het begint nu op te knappen en ik kan nu precies voelen welke plek het meest gevoelig is: een aanhechtingspees op de grens van mijn rug en mijn linkerbil.
Zo liet ik vanavond diverse oefeningen schieten, simpelweg omdat ik inschatte, dat deze op dit moment niet goed waren voor de aanhechtingspees. Dan deed ik bij diverse sprongoefeningen alternatieve oefeningen, die veel minder belastend waren.
Aan het eind van dit jaar woon ik 40 jaar in Leiden. Vanavond werd de geest van Jantje van Leyden vaardig over mij aan het eind van de droogtraining. Bij de buikspieroefeningen zat een serie, waarbij de bilspier te veel werd belast. Deze liet ik schieten.
Geheel in de geest van "De anatomische les" van Rembrandt lag ik plat om mijn rug naar de bewolkte hemel te kijken. Gelukkig zat er meer leven in mij. De gevoelige pees getuigde daarvan.

Geen opmerkingen: