zondag 3 juni 2012

De Balans is Zoek!


Het was door het kille en natte weer een totaal andere dag, dan ik voor ogen had. Aanvankelijk zou ik met Jaap de Gorter de Letterenloop gaan doen, maar toen kwam er op de site van de IJVL het bericht, dat er vandaag een skeelertocht zou zijn in Alphen aan den Rijn. Daar gingen we naar toe.

Helaas, de regen kwam vanochtend met bakken uit de hemel en dat is niet prettig skeeleren: je wieltjes glijden weg. Het is hetzelfde effect als het schaatsen met botte ijzers.
Daar Jaap deze week nog genoeg sportieve activiteiten had, besloten we de Letterenloop te laten voor wat die was.

Na met Ada te hebben ontbeten, liep ik naar de volkstuin van Siebe en Ana. Het regende nog steeds en het was behoorlijk koud.

Sterker nog: het was de koudste zomerdag sinds juni 1975. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de koudste winterdag sinds 1975.

Vanmiddag zou ik meelopen in de protestdemonstratie tegen de aanleg van Rijksweg 11-West, ook bekend onder de naam Rijnlandroute en Zoeken naar Balans. Gezien de middagtemperatuur, die de 10 graden niet haalde en daarmee kouder was dan Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, had ik mijn winterjas maar te voorschijn gehaald.
Op het veldje bij de molen in de Stevenshof hadden zich zo'n 400 demonstranten verzameld. Over het fietspad langs de rand van de Stevenshof, 2 weken geleden in heel andere weersomstandigheden nog het decor van de marathon van Leiden, wandelden we gezamenlijk naar zwembad "Het Wedde", waar een stoet van minstens 4 keer zo veel demonstranten vanaf de Hofweg in Voorschoten naar toe kwamen lopen.

Bij de demonstratie van ruim 2000 personen sprak ik mensen, die hun huis moeten verlaten voor deze idioot dure weg. In totaal moeten er 70 huizen gesloopt worden! En dat, terwijl er een goed alternatief is: de Churchill-Avenue. Dit werd door diverse sprekers aangehaald, terwijl de regen uit de lucht kwam vallen. Het voorland van Voorschoten is te zien in Badhoevedorp, een dorp dat in de jaren '70 het lot onderging, wat de provincie Zuid-Holland voor Voorschoten in gedachten heeft. Ook de fijnstof, de vernieling van het landschap en de ecologische hoofdstructuur kwam aan de orde.
Ter illustratie van het belang van de weilanden bij de Stevenshof: we zagen er 2 lepelaars lopen, terwijl we daar in een lang lint langs liepen.

Grote afwezigen bij de manifestatie waren de gemeente Leiden en D'66 en de SP. In het verleden profileerde D'66 zich als een partij, die het milieu hoog in haar vaandel had staan, terwijl de SP vaak aanwezig was bij dreigende aantastingen van het leefmilieu. Kennelijk knellen de college-afspraken dusdanig, dat deze volksvertegenwoordigers anders stemmen, dan dat zij hun kiezers destijds voorgespiegeld hebben.
Maar goed, we laten ons niet van de wijs brengen. In 1979 was ik in het eerste weekeinde van juni afgereisd naar Gasselte om met vijfentwintigduizend anderen te protesteren tegen de proefboringen, die daar gepland stonden om radioactief afval in de zoutkoepels ondergronds op te kunnen slaan.

Die ondergrondse opslag is er nooit gekomen. En die vermaledijde Rijksweg 11-West die komt er, als we het lang genoeg weten te rekken, ook niet. In deze tijd van bezuinigingen is er wel een betere bestemming te bedenken voor de ongeveer 1 miljard euro (€ 1.000.000.000,-), die dit stukje weg, per kilometer stukken duurder dan de toch niet bepaald goedkope Betuwelijn, gaat kosten. Want inderdaad, de Balans is Zoek!

Geen opmerkingen: