zondag 9 december 2012

Gerard van der Stap

Om 6 uur ging de telefoon. Gerard van Tol belde: "Kun je vanavond invallen?"
Ik wist voldoende. Een van de trainers bij het G-schaatsen was verhinderd. Om kwart over 8 moest ik in de Leidse IJshal zijn.
We zouden zelfgemaakte erwtensoep eten, dus het was een klein beetje haasten. Ik zat in mijn schaatskleding aan tafel, zodat ik om 10 voor 8 meteen van tafel op de fiets kon stappen.
Het was voor mij de eerste keer dit seizoen, dat ik training zou geven aan de G-schaatsers. Ik werd hartelijk welkom geheten door hen.
Van Gerard van Tol kreeg ik te horen, waar ik bij bepaalde schaatsers extra aandacht aan moest besteden en de training kon beginnen. Als je meer dan 20 jaar schaatsles geeft, heb je genoeg oefenstof paraat om de gevraagde oefenstof in het programma in te voegen.

Bij het schaatsen meldde Erik, dat zijn vader pas geleden was overleden. Hem kende ik ook. Gerard van der Stap had samen met Gerard Driessen het G-schaatsen bij de IJVL opgezet. Met Gerard van Tol als huidige coördinator van het G-schaatsen zou je bijna gaan denken, dat G-schaatsen voor Gerard-schaatsen staat....
Tot een aantal jaren geleden heeft Gerard van der Stap ook training gegeven aan de G-schaatsers, tot hij vond, dat hij te oud werd om dat te doen. Toen was hij al in de 70 jaar. Parkinson begon zoetjesaan zijn tol te eisen. Toch kwam zijn overlijden plotseling. Een beroerte maakte een einde aan zijn leven.
Gerard, rust in vrede.
Toen ik om half 11, na een afzakkertje in de kantine, naar huis fietste, waren de straten vochtig. De milde vorst was heengegaan, het was gaan dooien.

Geen opmerkingen: