donderdag 27 december 2012

Schaatsen: een hele kunst

Het was redelijk druk in de Leidse IJshal, toen ik daar om kwart voor 9 aankwam, maar niet zo druk als afgelopen maandag. Mijn dochter was al druk aan het oefenen op diverse schaatssprongen, en hoewel ik redelijk behendig ben, een pirouette of andere hoogstandjes lukt mij niet op mijn kluunschaatsen.

Bij het lesgeven aan kinderen kwam ik wederom naast de kunstschaatsers te staan. Zij doen hele andere oefeningen dan wij, daar de afzet heel anders is, maar veel balansoefeningen van het kunstschaatsen zijn prima te gebruiken bij het schaatsen op noren.
De 10 kinderen van het groepje van Walter Derks en mij kregen een hele serie oefeningen, uiteraard verpakt in een verhaal, om dieper te zitten, de balans beter te houden en zijwaarts af te zetten. De valoefeningen ontbraken trouwens niet.
Iemand, die altijd Valoefeningen geeft is John Val, een van mijn eerste trainers bij de IJVL. Hij was naar de IJshal gekomen in de veronderstelling, dat hij op deze Derde Kerstdag vrij kon schaatsen. Dat bleek een misvatting, maar John vatte het sportief op en gaf een groep kinderen op de buitenbaan les. Je kunt het slechter treffen!
In totaal waren er 110 kinderen afgekomen op deze schaatsles. Zij zorgden voor een gezellige drukte. Het uur was voorbij, voor ik er erg in had. Maandag zijn we weer van de partij, want goed leren schaatsen vraagt veel oefening. Schaatsen is een hele kunst.

Geen opmerkingen: