donderdag 6 december 2012

Dilemma of Dillema

Soms lijken woorden zo veel op elkaar, dat je je in de spelling ervan kunt vergissen. Zo heeft Dilemma veel weg van Dillema. Maar de betekenis is wezenlijk anders. Bij een dilemma sta je voor een lastige keuze, of zoals ze het in het Duits zeggen: "Wer die Wahl hat, hat die Qual".

Bij Dillema komt bij mij onmiddellijk het tragische verhaal van Foekje Dillema voor de geest. Deze geduchte concurrente van Fanny Blankers-Koen werd middels een dubieuze geslachtstest geschorst, omdat zijn "man" zou zijn. Zo ontdeed Nederlands sportvrouw van de eeuw zich op weinig sportieve wijze van haar grootste rivale.

Gisterenavond kwam ik onverwachts met een dilemma te zitten. Vlak voor het naar bed gaan keek ik nog even op www.weerwoord.be en zag daar voor het weekeinde van 15 en 16 december de meest fantastische weerkaarten verschijnen, alsmede een behoorlijke ijspluim.
Precies het weekeinde van de 1000 rondjes van Leiden!

Niet dat ik deze laat schieten, als er natuurijs ligt. Wat dat aangaat zit ik heel simpel in elkaar: afspraak is afspraak.
Maar wel kom ik voor hetzelfde dilemma te staan als 2 jaar geleden bij de eerste editie van de 1000 rondjes van Leiden: hoe diep wil ik gaan? Net als in 2010 ben ik ingeloot voor de Elfstedentocht.

Ik ken mezelf wel een beetje: als er natuurijs ligt, wil ik lange tochten maken. Maar na 200 km schaatsen op een dag moet je eigenlijk wat rust nemen om het lichaam de kans te geven zich te herstellen. Als je dat niet doet, kun je overtraind raken. En stel, dat dan de Elfstedentocht komt....
Zoveel kansen krijg je niet om de Tocht der Tochten te rijden.
Maar je kunt beter dit dilemma hebben, dan een winter, waarin er geen schijn van kans is op natuurijs.

Geen opmerkingen: