maandag 10 december 2012

Net niet

De eerste 10 dagen van december zitten er op en zijn aardig wat kouder verlopen van normaal. Toch zal er bij veel schaatsliefhebbers een gevoel van teleurstelling heersen.
Boven Rusland ligt een enorm hogedrukgebied, in Scandinaviƫ is het flink koud met temperaturen onder de -30, maar de kou schampt Nederland als het ware.
Het valt allemaal net niet goed, waardoor we wel (nacht)vorst krijgen en regelmatig winterse neerslag in diverse vormen en gradaties, maar het befaamd trekpaard om de kou bij ons te krijgen ontbreekt helaas.
Het zou nog gaan, als we de vorstdagen keurig op een rijtje zouden krijgen, maar net als het wat zou kunnen gaan worden, zitten er weer een paar dagen dooi tussen. En gisteren hebben we gezien, hoe snel de sneeuw en het ijs weg waren.
Deze week is er een herhaling van zetten. Richting weekeinde wordt het iedere dag wat kouder, maar in het weekeinde dooit het weer flink.
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, kunnen we het de week erna vermoedelijk wel vergeten. Daarmee kunnen we december als maand met natuurijs waarschijnlijk gaan vergeten. Pas richting Kerstdagen kan er misschien wat veranderen.

Waar ik eerst hoopvol was voor de komende week, moet ik nu constateren, dat een herhaling van december 2010 er niet in zit. Helaas is het op de weerkaarten allemaal net niet.
Of zoals iemand op een weersite het bondig samenvatte: we zitten in een niemandsland.

Geen opmerkingen: