maandag 31 december 2012

Zonnige hoogtepunten in kwakkeljaar

Vanmorgen heb ik de laatste schaatsles van 2012 gegeven in de Leidse IJshal. Er waren op deze instuif op Oudjaarsdag 174 kinderen afgekomen. Het was dus druk op het ijs, en erg gezellig. Het thema, waar ik mijn oefeningen in "verstopt heb", waren de tradities van Oudjaar: oliebollen en vuurwerk. Na afloop lieten mijn buren op de binnenbaan merken, dat de oefening met "gillende keukenmeiden" niet geheel ongemerkt voorbij was gegaan.
Terugkijkend op het afgelopen jaar zijn er een paar hoogtepunten, die als siervuurwerk het firmament prachtig verlichtten.
Allereerst was daar natuurlijk de schaatsperiode van begin februari.

De Vogelplas was mooi, vooral op zaterdag 4 februari, toen het er na de koudste nacht in jaren sprookjesachtig uitzag. De Langeraarse Plassen waren een onontgonnen gebied voor me, maar de dag erop herontdekten we de schoonheid van de Kagerplassen en het Braassemermeer.
Dit alles was de voorbode van het absolute hoogtepunt van 2012: de Elfstedentocht van 11 februari.

Doordat Andrea Landman 2 maanden later 50 werd, leek het me leuk om het verslag van de prachtige natuurijsperiode van februari in boekvorm aan te bieden. Veel eerder dan gepland kwam zodoende "De Elfsteden toch gereden" uit bij Mijn Bestseller.

De marathon van Leiden ging net als in 2011 onder de 4 uur, zodat ik nu 10 marathons op mijn naam heb staan. Er zijn mensen, die het met minder moeten doen.

Zeer zonnig was het kampeerweekeinde in Basse met een prachtige kanotocht door de Weerribben. Helaas was Sammy er niet bij en zal hij er ook nooit meer bij zijn met zijn strijdwagen.
Met Ada heb ik in de zomer twee fietsvakanties gehouden.

Op een verregende Elfstedentocht volgde een fietstocht door de prachtige Eifel en langs de Moezel, waarbij de buien meestal 's nachts vielen.

In totaal heb ik dit jaar trouwens 9700 km gefietst.
In de zomer heb ik veel geskeelerd en ben ik door Dick van Goozen even apart genomen. Van hem leerde ik de bijhaal van Yvonne van Gennip. Marieke van Hoek leerde me, hoe ik in de bocht beter zijwaarts af moest zetten.Hierdoor skeeler ik niet alleen beter, maar is mijn schaatstechniek ook verbeterd.
Aan het eind van het jaar was er weer de 1000 rondjes van Leiden. Ondanks het ontbreken van de absolute topvorm van 2011 wist ik deze zeer Alternatieve Elfstedentocht in 7.45.13 te volbrengen, dik onder de 8 uur. Volgend jaar ben ik weer van de partij.
Als klap op de vuurpijl ging de Leidse gemeenteraad akkoord met het voorstel van Henny Keereweer en Juliëtte Gilissen om 4 miljoen euro ter beschikking te stellen voor het opknappen van de Leidse IJshal.
2012 gaat de boeken in als een nat jaar. December was daarvoor exemplarisch. Na kwakkelweer aan het begin van december gingen de hemelsluizen halverwege de maand wagenwijd open bij zeer zachte temperaturen.
Ook lichamelijk was het af en toe kwakkelen. Een blessure als gevolg van het lichtjes afklemmen van mijn linkervoet in mijn langlaufschoen zorgde voor een pijnlijk begin van de Elfstedentocht.
In de zomer was ik tijdelijk doof aan één oor en op een gegeven moment zelfs aan beide oren, en toen dat over was kreeg ik last van een achillespeesblessure.

Desondanks zou ik, met deze kwaaltjes van voorbijgaande aard, blind tekenen voor nog zo'n jaar, want zo'n prachtige natuurijsperiode met een heuse Elfstedentocht zijn pareltjes, waar je jarenlang op kunt teren.

Het zijn de zonnige hoogtepunten in een kwakkeljaar.

Geen opmerkingen: