woensdag 11 maart 2015

Lijmen/Het been

Een graag gelezen lijstboek is "Lijmen/Het been" van Willem Elsschot. Een voornaam criterium daarbij is, ik zal het niet mooier maken dan het is, dat het boek lekker dun is.

In 2000 is "Lijmen/Het been" verfilmd.


Nu had het afgelopen schaatsseizoen wel wat weg van "Lijmen/Het been". Tot twee keer toe kon ik naar de schoenmaker in de Bakkersteeg om de zool van mijn langlaufschoenen te laten lijmen.
Gisterenmorgen kon ik daar de Rossignol-binding van mijn kluunschaats ophalen, waarvan het plastic omhulsel kapot was gegaan bij de Elfstedentocht van 2012.
Na een paar jaar tobben met de nieuw Rossignol-binding deed het losschieten van het schaatsijzer in de bocht voor mij de deur dicht. Op één been kun je niet schaatsen. Hoewel?

Nu wordt Willem Elsschot als auteur ingedeeld bij de Nieuwe Zakelijkheid. Welnu, dat was mijn keuze om de oude binding te laten lijmen ook. Het kostte me slechts € 2,-. Daar koop je geen andere kluunschaatsen voor. Hopelijk blijf ik door het lijmen langer op de been....

3 opmerkingen:

Jan Rabenberg zei

Hoi Bert, ik reageer even op "het losschieten van de Rossignol-binding".

Mij overkwam gisteren (voor het eerst sinds 3 jaar) 't zelfde met mijn SNS Profil (één-punts) bindingen.
Mijn rechter schaatsijzer was losgeschoten waardoor ik natuurlijk onderuit ging.
Ik heb Salomon RS Carbon schoenen en Maple ijzers.

Schoenen en ijzers zijn absoluut niet kapot of versleten.
Ik vraag mij af of dit een kwestie van slijtage (van de binding) is, maar de veer werkt nog goed en de rubberblokjes zien er nog goed uit.

Misschien een slordig gereden bocht waarbij mijn rechterschaats (terwijl hij nog niet voldoende teruggeveerd was - hoe kan dat dan?) de linker heeft geraakt bij 't pootje over.

Heb jij daar nog ideeën over?

Dan hoor ik dat graag.

Sportieve groeten,

Jan Rabenberg
Esdoornstraat 22
1741TM Schagen

PS ik ben ook een Elschot-fan maar niet fanatiek ;-).

Bert Breed zei

Hoi Jan,

Bij mij kwam het door de nieuwe bindingen van Rossignol. De oude bindingen waren volledig dicht, zodat je er niet uit kon schieten. De nieuwe bindingen waren dat niet. Deze sloten ruim de helft af. Als je zou vallen met de lange latten, is het immers prettig, als de binding losschiet. Minder kans op blessures. Maar wat voor de ski's geldt, gaat niet op voor de schaatsen. Als deze losschieten, dan val je gewoon.
Ik heb bewust de oude bindingen weer terug laten zetten na diverse valpartijen als gevolg van het ineens ontbreken van het schaatsijzer. Daarna heb ik er geen last meer van gehad.
Je kunt het thuis goed controleren: sluit de binding het stangetje op je schoen voor 100% af als je het vastklikt, of is het minder?

Groejes,
Bert Breed

Jan Rabenberg zei

Hallo Bert, dank voor je reactie.
Ik heb ze controleerd, sluit bij mij (SNS pilot) volledig.
Is wel 1-punts binding aan de teen.
Inmiddels al weer 2x geschaatst zonder malheur.
Snap dus niet hoe dat losschieten gebeurd is, maar goed, ga gewoon lekker door.

Jij ook veel schaatsplezier,

Jan