maandag 8 augustus 2016

Looptraining

Het is een vreemd idee. Je bent de 60 al gepasseerd, je hebt al 14 marathons op je naam staan en dan ga je voor het eerst meedoen aan een looptraining. Ja, het leven heeft soms verrassingen voor je in petto.

Dit hadden we te danken aan Jaap de Gorter, die een groot delegatievermogen heeft. De droogtrainingen van de IJVL weet hij met speels gemak uit te besteden aan andere trainers.
Zo ook vanavond. In plaats van naar "De Bult" fietsten we naar de atletiekbaan van Leiden Atletiek, waar we zouden verzamelen voor een looptraining van Hans Ravensbergen, een begenadigd loper. Zo mag je iemand met 2.42.45 op de marathon toch wel noemen.

Met een stuk of 15 IJVL-ers liepen we onder leiding van een echte looptrainer door het Leidse Hout, waar we een hele serie nieuwe inwerkoefeningen kregen. Laat ik het anders zeggen: sommige oefeningen waren bekend.

Dat gold helemaal voor iets, wat ik al 60 jaar placht te doen: lopen.

We kregen een enorme hoeveelheid technische oefeningen met Daphne Schippers op het Eurpoees Kampioenschap atletiek in Amsterdam als ultiem schoolvoorbeeld.

Enkele waren me bekend, zoals het kaatsen en een variant op de ganzenpas, maar veel oefeningen waren net even anders, dan we gewend waren, zoals de kikkersprong met een klein sprongetje naar achteren tussendoor.

Het waren wel oefeningen over een korte afstand. Door de grote variatie en het terugwandelen had je tussendoor wel voldoende hersteltijd. Dat ging wat minder op voor de slotoefening: een piramide over 100, 200, 300, 400 en 500 meter, met 100 meter terugwandelen en de rest in dribbelpas. Een behoorlijk zware intervaltraining, waarbij ik veelal met Aukje Kreuger opliep achter de snelle groep met Elwin den Dulk, Jos Drabbels, Jaap de Gorter, Hans Boers en Gera van Duijvenvoorde.
Op een gegeven moment werden de afstanden steeds korter. Normaal gesproken niet mijn terrein. Maar op de manier van Dolle Dries van Wijhe wist ik de snelle groep te verschalken. Na de laatste 200 meter liep ik behoorlijk hard terug naar de start van de laatste 100 meter door het wandelen en de dribbel te vervangen door een marathontempo. Met 100 meter voorsprong durf ik een 100 meter wel aan!
En zo won ik dankzij de looptraining voor het eerst van mijn leven een wedstrijd over 100 meter. Usain Bolt is alvast gewaarschuwd voor de volgende Olympische Spelen....

Aan het eind van de eerste looptraining kregen we een échte cooling down. Het begon behoorlijk hard te regenen. Hans Ravensbergen had de looptraining tot in de puntjes verzorgd!

Geen opmerkingen: