woensdag 3 augustus 2016

Natuurijstraining

Een natuurijstraining in augustus. Het klinkt raar, maar het is wel waar. Dat het een andere training zou worden dan een doorsnee skeelertraining voelde ik al, toen ik op weg was naar de ijsbaan van Leiderdorp. Er stond een vrij ongebruikelijke wind. Windkracht 5 komt in augustus niet bepaald elke dag voor.

Bij aankomst bleek de wind te staan, zoals ik onderweg hoopte: pal op de lengterichting van de 400-meterbaan. Dat bood nieuwe perspectieven voor de training, die ik aan de G-schaatsers van de IJVL mocht geven.
Het was door de zomervakantie zeer rustig op de baan. Dat gold ook voor de G-schaatsers. Mijn groep bestond uit Kevin en Karin. Als trainer is het natuurlijk leuker om een grotere groep training te geven, maar als je een kleine groep hebt kun je wel veel meer individuele aandacht geven.

Door de harde wind had je van de kantine af een harde wind in de rug en naar de kantine toe een forse tegenwind. Zo konden we goed oefenen, wat je moest doen als je met schaatsen de wind mee of juist tegen had. Met meewind met windkracht 5 kun je jezelf sparen: rechtop rijden en de benen flink uitslaan. De wind doet dan het meeste werk.
Met tegenwind moet je zo min mogelijk wind vangen, dus maak je jezelf klein en zijn je slagen wat korter.

En dan heb je een trainer, die de opdracht geeft om het een rondje van 400 meter andersom te doen....
Met Steigerungen en sprintjes tegen de wind in of juist met de wind mee, maar ook in de bocht werd het een afwisselende training, waarbij de zijwaartse afzet nog wat extra nadruk kreeg.
Nadat de G-schaatsers hun skeelers hadden uitgetrokken, ging ik voor mezelf nog en half uurtje beuken tegen de wind in.

Het groepje met Janina Wolff kon ik niet bijhouden, maar desondanks was het een fantastische natuurijstraining!

Je weet maar nooit!

Geen opmerkingen: