donderdag 11 augustus 2016

Koudste augustusnacht in 23 jaar

Op de site van de NOS was dit bericht te lezen: Vannacht was de koudste augustusnacht in 23 jaar. Op Vliegveld Twenthe werd vlak boven de grond een temperatuur van 0.0 graden gemeten. Bij deze temperatuur wordt nog niet gesproken van vorst. Daarvoor moet de temperatuur onder nul komen.
"We hadden vannacht te maken met een zeer koude lucht die van oorsprong vanaf de Noordpool komt", zegt weerman Marco Verhoef van Weerplaza. "Het was ook nog eens heel helder en de wind viel weg. Dat is de ideale combinatie om deze lage temperatuur te bereiken."
Op 29 augustus 1993 was het voor het laatst in augustus zo koud. Toen vroor het op een paar plaatsen. De laagste temperatuur ooit gemeten in augustus was op 22 augustus 1973. Toen werd het in Twente vlak boven de grond -2.2 graden. In de periode van 20 juli tot en met 21 augustus heeft het nog nooit ergens gevroren in Nederland.

Natuurlijk zegt deze vroege kou nog niets over de kansen op natuurijs in de komende winter. Op de zomervorst van 1973 volgde de zeer slappe winter van 1974, terwijl de winter van 1994 volgde een winter met 2 koude periodes: november 1993 met 35,2 Hellmannpunten en februari 1994 met 28,6. Twee korte natuurijsperiodes dus. Na 3 jaar geheelonthouding in het westen van het land tekenen we daar blind voor!

Behalve koud is het vooral ook erg nat. Gisterenavond was het nog mogelijk om te gaan skeeleren, maar dat liet ik achterwege, omdat Siebe thuis was. Vanmorgen vertrok hij weer, dus we hadden gisteren een gezellig etentje bij ons thuis met Siebes opa en oma en een van zijn zussen. De skeelertraining liet ik dus achterwege.
Vanmorgen kon ik de schade niet inhalen, toen mijn zoon weer vertrok naar Engeland. In de regen nog wel.

Maar ik had een prima alternatief: ruim 10 kilometer hardlopen. Over ruim 3 weken doe ik met Hans Boers mee met de Afsluitdijk Open. Dan moeten we 33 kilometer lopen.

Via het Morskwartier liep ik naar de Wassenaarse weg en via de Leidse IJshal liep ik weer terug naar huis. De Wassenaarse weg was trouwens niet willekeurig gekozen. Binnenkort doen Hans en ik als team mee aan de Wassenaarse zwemloop.
Dan neemt Hans het zwemmen voor zijn rekening, vandaag leek het er wel op, of ik dat deed. Druipend van het hemelwater kwam ik weer thuis. Ik beken: I train in the rain!
Met opzet zelfs. Natuurlijk hou ik er ook veel meer van om in droge omstandigheden te lopen, maar met de loop over de Afsluitdijk kun je ook zulke omstandigheden als vandaag treffen en dan moet je er ook doorheen.
Kennelijk denkt niet iedereen hier hetzelfde over. Bij vrijwel iedere loop kom ik andere hardlopers tegen. Vanmorgen in de gestadig neerkomende regen niet. Het was dus niet bepaald "You'll never walk alone"....

Geen opmerkingen: