vrijdag 13 augustus 2021

Opruimdag in Rommeldam

Rommeldam, wie kent het niet? De domicilie van een heer van stand.

Maar zelfs in deze riante optrek dient wel eens opgeruimd te worden. Hetgeen heden geschiedde. En daar je niet op kunt ruimen zonder wat af te voeren, besteeg ik mijn stalen ros en fietste ik door de geboortestad van Rembrandt om dit naar de milieustraat te brengen. 

Zo rond half augustus beginnen de spinnen zichtbaarder actief te worden. Bij het uit de schuur halen van de fiets zag ik een spin, die al een aardig web had gesponnen.

Onderweg kwam ik langs de Leidse IJshal. Daar werd net een tweetal toiletunits gebracht ten behoeve van de El Cid-week.

El Cid wijst de nieuwbakken studenten hoogstpersoonlijk, waar de toiletten staan. Zelf heb ik letterlijk een handje geholpen bij het plaatsen van de toiletten. Er moest gelijktijdig aan beide zijden van de units geduwd worden. 

Na de spullen bij de milieustraat afgegeven te hebben, fietste ik via de binnenstad van Leiden terug naar huis. Daar maakte ik mijn brood klaar en fietste naar de volkstuin, waar ik met mijn vrouw lunchte.

Daar ik er toch was, kon ik met een volle maag aan de slag met het het opruimen op de tuin. Door de combinatie van veel regen een zomerse temperaturen was het groeizaam weer.


Met name heermoes en gras werden door mij vakkundig verwijderd. Rond half 4 was er tijd voor een kopje muntthee uit eigen tuin. Mijn vrouw praatte met een medetuinder over perspectief. 

Ieder mens heeft zijn eigen perspectief. Dit kom je in boeken ook tegen. Zoals ook in de detectives van Agatha Christie.

Iedereen kan in deze verhalen een motief hebben, terwijl je constant op het verkeerde been worden gezet door een veranderend perspectief.

Perspectief speelt ook in het boek "Het zwijgen van Maria Zachea" van Judith Koelemeijer een hoofdrol.

Het verhaal over een katholiek gezin met 12 kinderen was voor de familie Breed heel herkenbaar. 

In het boek komen alle kinderen aan het woord, dus alles wordt uit 12 perspectieven verteld. Wat dat aangaat was het wieden van heermoes en gras stukken eenduidiger.
Om half 5 was ik de tuin helemaal rond geweest en kon ik ook wat spullen van de tuin afvoeren.

Na de opruimdag in Rommeldam had deze bibliothecaris in ruste een reikhalzend verlangen naar een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

Geen opmerkingen: