vrijdag 6 augustus 2021

Schepen van Benningbroek

Gisteren kreeg ik van een neef van me een paar foto's doorgestuurd inclusief de stamboom aan mijn vaders kant. Deze stamboom is een zestal generaties terug te vinden door HIER TE KLIKKEN.
Dan komen we uit bij Arien Gerritze Breen (ook Breed of "Kool"), bij leven schepen van Benningbroek.

Een schepen was, wat wij tegenwoordig een wethouder noemen.

Vandaar ook, dat ik me altijd voorbeeldig aan de wet houd. Dit wordt nog eens versterkt doordat een van mijn voorouders Engeltje Stort heette.

Dat ik mij van kinds af aan als een engeltje gedragen heb, is dus geen toeval. Het zit gewoon in de familie!

Een voorouder, die ook in de familie zit, is Trijntje Tulp. Mijn overleden broer Kees heeft heel zijn leven met tulpen gewerkt!

De stamboom gaat terug tot Adriaen Gerritsz Breen, die in 1715 is overleden in Oudendijk.

Opmerkelijk is de zeer hoge leeftijd, die Gerrit Ariensz Breen, wist te bereiken. Hij stierf in 1799 op 97-jarige leeftijd en was bijna 98. In de 18e eeuw uitzonderlijk oud. Kennelijk hebben we goede genen, want mijn vader werd ook 93 jaar.

Het enige kind, dat genoemd wordt, is mijn zusje Betsy, die als baby in de Tweede Wereldoorlog is gestorven. Me dunkt, dat er iets meer kinderen waren. Het was voordeliger per dozijn!

Voordat u denkt, dat alles koek en ei is: er zit een zwart schaap in de familie.

Een oom van mijn vader, Frans Breed, heeft mijn overgrootvader Ente Breed, een voornaam, die daarna taboe werd in de familie, met rattengif vermoord.  Als straf hiervoor verdween hij achter de tralies in....Leeuwarden!

Ik ga voor een heel andere reden naar Leeuwarden toe! Af en toe heeft dat wat weg van een strafexpeditie.
Vorig jaar heb ik met mijn vrouw in West-Friesland rondgefietst tijdens onze vakantie. Als ik toen wist, wat ik nu weet, dan had ik bepaalde plaatsen met meer aandacht bezocht.
En zo zijn we weer terug bij de schepen van Benningbroek. De cirkel is rond. De appel valt niet ver van de stamboom.

Zoals eerder was gezegd, was een schepen een bestuurder. Welnu, mijn vader en mijn broers Leo en Paul bewezen bekwame bestuurders te zijn.

Geen opmerkingen: