woensdag 21 februari 2024

Een kruiwagen vol kikkers

Vanmorgen was het in IJshal De Vliet weer wat drukker bij de schaatslessen voor kinderen. In totaal kwamen er een kleine 100 kinderen op de schaatsinstuif af. Met Aad Kleijweg had ik op de funbaan een groep van 25 kinderen.
We begonnen met een kruiwagen, die we heen en weer schaatsten. Met een schop vulden we de kruiwagen, die we aan de overzijde omkiepten. Dit herhaalden we nogmaals.
De volgende lading betrof een kruiwagen vol kikkers. De oorsprong van deze uitdrukking is afkomstig uit een Fries volksverhaal.


Kikkers plachten uit de kruiwagen te springen en dat deden we dan ook. Met kikkersprongen gingen we dan ook naar de overzijde.

Maar ja, daar loeren dan weer andere gevaren. Zoals de ooievaar.


Nu kan een ooievaar heel lang op één been staan.

Een uitmuntende schaatsoefening, die we dan ook een aantal keren herhaalden, waarna we als een vogeltje omhoog en omlaag vlogen. Vervolgens zweefden we heen en weer als meeuwen, waarna we waggelden als een eend.
We eindigden als kippen, die eieren gingen leggen. Met de plastic noppen als mandje gingen we eieren rapen. De nop veranderde in een pan, waarin we eieren bakten, die we vervolgens opaten.

Daarna deden we de afwas en legden de schone noppen weg. De vogels waren gevlogen, de olifanten verschenen. Eerst met de slurf heen en weer bewegend op en neer rijden, vervolgens stampend. De olifant werd opgevolgd door de giraf. Eerst met de lange nek, maar daarna met de lange poten, die zijwaarts bewogen. De kinderen hadden door, dat je dan harder ging rijden!

We werden waggelende ijsberen, die in het water doken, waarna we met alle kinderen een reuzenslang vormden. Deze slang kronkelde over de funbaan.
We pakten de plastic noppen weer op. Deze legden we op onze rug en poogden heen en weer te schaatsen, zonder dat deze viel. Bij ongeveer de helft van de kinderen lukte dit. 
De noppen werden petten. We gingen er met de pet mee gooien. Deze raapten we weer op en gooiden deze weer weg. Zo gingen we tweemaal heen en weer over de lengte van de baan.
We sloten af met "geheim tikkertje". De eerste keer met 3 tikkers, de tweede keer zelfs met 4.
Al met al was het een leuke schaatsles. Na de thee reed ik met een kleine omweg naar huis.
's Ochtends was het droog, 's middags zou het langdurig gaan regenen.

Geen opmerkingen: