zondag 4 februari 2024

Quebec

Het zal weinigen ontgaan zijn, dat dit weekeinde wereldbekerwedstrijden gehouden worden in Quebec, het Franstalige gedeelte van Canada.

De GaĆ©tan Boucher Oval is na de Olympic Oval in Calgary de tweede overdekte 400-meterbaan in Canada en gaat sindsdien verder onder de naam Centre de glaces Intact Assurance. In Trouw is er een uitgebreid en lezenswaardig artikel verschenen onder de titel "Nieuwe schaatsbaan in Quebec krijgt vuurdoop van topschaatsers".
Het in 2021 opgeleverde Centre de glaces Intact Assurance is de enige overdekte ijsbaan in het noordoosten van Noord-Amerika. De ijsbaan in Quebec is de nieuwste overdekte ijsbaan van de wereld, als tenminste de in 2022 opgeleverde hal voor bandy (een balsport op het ijs) in Karlstad in Zweden niet wordt meegerekend.
Daarbij zag auteur Kick Hommes een baan in eigen land over het hoofd. Op 7 oktober 2023 werd IJshal De Vliet met veel toeters en bellen geopend door wethouder van Sport Fleur Spijker.

Ook op de site van de NOS is een uitgebreid artikel over Quebec te lezen. 
Sprintkampioen Laurent Dubreuil komt uitgebreid aan het woord en voorziet een gouden toekomst voor het schaatsen als een katalysator voor het schaatsen op de langebaan in de regio rond Quebec: "Niet iedereen kan in de wereldtop eindigen met shorttrack. Dus hopelijk gaan er talenten met potentie op de langebaan overstappen."

Het Leidsch Dagblad kwam tot dezelfde conclusie voor onze omgeving. Als deze oude rot in het vak ziet, hoeveel jeugd de weg naar de Marie Diebenplaats weet te vinden, zie ik de toekomst voor het schaatsen in onze regio positief is.

Maar eerlijk is eerlijk, op dit moment steelt een Amerikaans wonderkind de show in Quebec. Mensen, kijk en geniet van de fabuleuze bochtentechniek van Jordan Stolz in Quebec.

Geen opmerkingen: