maandag 27 augustus 2012

Voorbereidingen


Zoals ik me grondig voorbereid op een fietsvakantie, zo bereid ik me ook voor op een weekeinde Zuid-Limburg. Vrijdag, zaterdag en zondag vertrek ik naar het uiterste zuiden van Nederland om de Mergellandroute te gaan fietsen met trainingsmaten van de IJVL.

Bij de voorbereidingen hoort ook, dat de fiets in orde is. Na mijn werk ben ik een uur bezig geweest om de racefiets goed na te lopen. Het zadel heb ik vervangen door een exemplaar, dat wel heel was, de ketting is gesmeerd en de banden zijn goed hard opgepompt.
Toen ik klaar was, kon ik meteen aan tafel aanschuiven voor een voortreffelijke door Ana bereide maaltijd. Niet zozeer, omdat ik aan het klussen was, maar vooral omdat we een gast hadden: Peter van Dijk.
Hij is terug in Nederland na een seizoen voor een Amerikaanse ploeg gekoerst te hebben. Het is toch leuk om het verschil tussen Europese en Amerikaanse wielerwedstrijden te horen. Waar in Europa een bergetappe echt een bergetappe is, is dat in the USA anders. Daar heb je een vrij vlakke aanloop, waarna je een kilometer of 10 moet klimmen naar de finish. Het wordt dan echt een sprint bergop. Want daar houden de Amerikanen wel van: spektakel!
De voorbereidende sloop op eerdere bergen, zoals in Europa gebruikelijk, blijft achterwege. Terwijl dat toch een van de charmes van het wielrennen is: in het voortraject je tegenstanders slopen.
Wat mij betreft hoeven mijn trainingsmaten daar niet bang voor te zijn. Mij ontberen zowel de pure kracht als de pure snelheid om dat te kunnen doen. Eerlijk gezegd ga ik eerder voor de rode lantaarn, maar vooral voor het kweken van duurvermogen en de gezelligheid in deze trainingsrit over de Limburgse heuvels.

Het is een prima voorbereiding op het schaatsseizoen 2012-2013, dat over een maand alweer begint.
Bij de voorbereiding op het weekeinde hoort ook, dat je je voorbereid op het parcours. Het zou wel eens heel druk kunnen worden zaterdag. Tegelijk met onze Mergellandroute wordt de toertocht "Cycle for hope" gehouden. Ik vermoed, dat daar heel wat meer wielrenners op afkomen dan het IJVL-tiental.

Geen opmerkingen: