dinsdag 11 september 2012

Winterverwachting

Het is nog wat vroeg voor een winterverwachting, maar ik durf mijn nek nu toch al uit te spreken.
Daarbij ga ik uit van het weer van het afgelopen jaar. Tot en met maart grossierde het weer de afgelopen paar jaar in extremen. Welnu, de extremen zijn er daarna een beetje uit gegaan. Het is, kortom, veel meer het wisselvallige Nederlandse weer.
De afgelopen zomer riep bij mij veel gedachten op aan de zomers van 1978 en 1979. Wisselvallige en vrij koele zomers.
Op de zomer van 1978 volgde befaamde winter van 1979, de strengste winter zonder Elfstedentocht. Dit kwam door de enorme hoeveelheid sneeuw. Een tamelijk extreme winter dus.
Ik ga derhalve voor een winter als die van 1980. Deze winter leverde 1 natuurijsperiode van ruim een week op. Ik woonde toen net een paar maanden in Leiden en had de Menkenbaan net ontdekt. Met een beperkte training als basis reed ik voor het eerst van mijn leven een Molentocht van 50 km uit.

Mijn verwachting is dus, dat we komende winter een natuurijsperiode krijgen in een winter, die verder niet tot de verbeelding zal spreken.
Gisteren heb ik dit ook gedroomd, met een temperatuurstaatje: een week vorst, een korte dooi en nog een paar dagen vorst. Net genoeg voor een kleine week schaatsen.
Ik zal u melden, als u weer terecht kunt op de Fûgelmar of de Fûgelplasse.

Geen opmerkingen: