zondag 28 oktober 2012

Van primeur naar premiére

Anderhalve week geleden stond op de site van het Leidsch Dagblad, dat gisterenmiddag de documentaire "Onze marathon" in premiére zou gaan tijdens het Leids Filmfestival. Jaap de Gorter had kaartjes gekocht en volgens afspraak was ik om 20 voor 5 bij hem.
Ik had me thuis gedoucht en na de primeur van de overwinning bij een duurloop volgde nog een primeur: voor het eerst van mijn leven ging ik naar een premiére.
Met zijn vieren wandelden Ruud, Juul, Jaap en ik naar Trianon aan de Breestraat, waar we om 10 voor 5 voor een onaangename verrassing kwamen te staan. Jaap noch Juul had de toegangskaartjes bij zich. Als Jut en Jul sprintten ze naar hun huis om deze op te gaan halen.

Ruud en ik bleven wachten, tot zij met de kaartjes terug zouden zijn. Toen de film begon waagde ik een poging: "Mogen we langs de kant blijven staan, tot de kaartjes er zijn?"
"Al ga je zitten", was het antwoord, dat ik kreeg.
Volgzaam als ik altijd ben, deden we dat dan maar. Zo zaten we op de eerste rij, toen de film begon.

Na deze trailer nam Tjeerd Scheffer, een van de organisatoren van de Leidse marathon, het woord. Hij vertelde wat over het nieuwe parcours van de marathon van 2013. Deze start in de Breestraat en gaat via de Lammenschansweg naar Zoeterwoude, waar we bij 't Watertje afbuigen naar Hazerswoude-Rijndijk, waar we over een door het leger aangelegde pontonbrug de Rijn oversteken naar Koudekerk.

Vanaf Hoogmade volgen we de Molen- en Merentocht voor een flink stuk. Eerst richting Roelofarendsveen en Oude Wetering en vandaar naar Nieuwe Wetering, waarna we via Rijpwetering en Oud-Ade op Leiderdorp en Leiden af lopen, waar we via de Morspoort weer bij het al bijna verkochte Stadhuis zullen finishen.
Jaap en Juul waren juist op tijd voor de film echt begon. Het gaf een goed beeld, wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een marathon. Deze draait op een kleine 1000 vrijwilligers.
Als rode draad waren Dennis en Dave een constante factor. Zij bereidden zich voor op hun marathondebuut op 20 mei 2012. Dave kreeg last van een blessure en zou de halve marhaton uitlopen in 1.47, terwijl Dennis debuteerde in een keurige 4.17. En dat, terwijl je duidelijk kon zien, dat hij kramp kreeg bij het 33-kilometerpunt. En dan is het nog een eind lopen!
Rob de Boer werd na de film op het podium geroepen, waar hij een aantal vragen van Tjeerd Scheffer beantwoordde. Tot slot kreeg hij uit handen van Tjeerd Scheffer de Oscar overhandigd.
Volkomen terecht. Iedere hardloper moet deze documentaire gaan bekijken. In januari wordt "Onze marathon" in 2 afleveringen uitgezonden op TV West.
We wandelden weer terug naar het huis van Jaap en Juul, waar ik mijn kaartje betaalde en naar huis fietste voor een door Ana bereid maal met zwarte bonen. Alle kinderen waren aanwezig.
's Avonds speelden we met zijn zessen Catan. Vrijdagavond had ik al gewonnen bij Catan, zaterdagmiddag bij de Swetterhageloop, dus alle ogen waren op mij gericht.
"Bert is in the winning mood", zei Siebe.
Hetgeen klopte. Vanuit kansloze positie wist ik het totaal van 6 overwinningspunten in één beurt op de benodigde 10 te brengen.
Ik zat nog geheel in de sfeer van de premiére. Bij films horen sterren.

En mijn sterren stonden kennelijk erg goed gisteren!

Geen opmerkingen: