woensdag 4 februari 2015

Geen Elfstedentocht

Gisterenochtend kreeg ik in de Leidse IJshal te horen, dat Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging "De Friesche Elf Steden", in een interview met De Telegraaf had gezegd, dat er deze winter geen Elfstedentocht zou komen. Gezien het gebrek aan winterweer in deze verlengde herfst is dat niet zo'n gewaagde uitspraak. Deze pluim van het KNMI is wat dat aangaat glashelder.

Wilden we nog een kans hebben op de Tocht der Tochten, dan zou het vanaf nu flink moeten gaan vriezen, net zoals in 1985 en 1986. Maar helaas, toen zaten we in een ander klimaat. Op www.weer.nl staat een zeer lezenswaardig artikel over de tegenvallende winters de afgelopen decennia onder de kop: "Huidige winter stelt niets voor". Er is een behoorlijk grote kans dat het winterduo 2013-2014 en 2014-2015 het meest vorstarme duo wordt in De Bilt sinds tenminste 1901.
Zoals het er nu naar uitziet, is het na aanstaande zaterdag voorlopig gedaan met de vorst. Het zal een dubbeltje op zijn kant worden, of we ├╝berhaupt nog op natuurijs zullen kunnen schaatsen. Vermoedelijk is zaterdag de enige kans.

Op www.weerwoord.be werd nog een korte discussie gevoerd of dit mogelijk was. Een van de weeramateurs had een duidelijk antwoord: "IJsgroei onder heldere hemel kan heel hard gaan. Daarvoor is de 2m temperatuur ook niet eens representatief. Daarbij speelt het dauwpunt ook een belangrijke rol. De wind gaat vanaf nu langzaam draaien naar oost, zodat het lage dauwpunt wel eens een belangrijke rol kan gaan spelen. Daarbij zal het vrijdag ook nog eens stevig waaien vanuit het oosten, zodat de warmte die bij bevriezing vrijkomt makkelijk afgevoerd wordt. Voorwaarde is dan wel dat er al een laag ijs ligt. Ik heb er vertrouwen in dat we zaterdag op de schaats kunnen! En dan moeten we het er ook DIRECT van nemen!"

Ik ga de komende dagen Schaatsforum nauwlettend in de gaten houden om te zien, of er al ergens geschaatst wordt op natuurijs. In de omgeving van Leiden ziet het er wat dat aangaat nog niet erg hoopvol uit. Zelfs de Oegstgeester Onlanden achter Corpus lagen vanmiddag weer bijna helemaal open, nadat er vanmorgen een vliesje ijs op lag. Maar goed, het is nog geen zaterdag.
Want als het kan, dan moet het!

Geen opmerkingen: